La casa on va néixer el matemàtic gironí Lluís Santaló i Sors, matemàtic i educador catalano?argentí reconegut universalment, al número 14 de la plaça Sant Pere de Girona té des d'ahir a la tarda una placa commemorativa del centenari del seu naixement.

L'acte de descoberta de la placa es va fer en presència de la família, que actualment viu en diferents indrets, com França, Catalunya o l'Argentina, on va viure els seus últims anys Lluís Santaló, un dels pioners de la geometria integral. La placa, inicialment coberta amb una bandera catalana, la van retirar el seu nét Luís Guevara Santaló i la germana del matemàtic, Maria Santaló. A l'acte, també hi van ser presents dues de les filles: Tessi Santaló Rossi i Claudia Santaló Rossi.

Tessi Santaló es va dirigir als presents explicant diferents anècdotes del seu pare vinculades amb Girona i Catalunya i la seva llengua i tradicions. Per exemple, va indicar que a l'Argentina, el seu pare molt sovint recordava les seves passejades per la Font d'en Fita i per la Devesa i que sovint escoltava sardanes i menjaven panallets i torrons de xixona per Nadal. Fins i tot els comentava les aventures d'en Massagran. De fet, Santaló, sempre defensava el català: "És la llengua amb la qual la meva mare ens va ensenyar a resar", deia sovint.

El director de la Càtedra Lluís Santaló d'Aplicacions de la Matemàtica de la Universitat de Girona, Carles Barceló, va lamentar que quan ell estudiava matemàtiques ningú li hagués parlat de Santaló tot i ser un dels millors matemàtics catalans. En aquest sentit, va destacar que la presència d'aquesta placa pot servir perquè molta gent que no coneix Lluís Santaló, en veure la placa decideixi buscar informació.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va aprofitar que el dia del descobriment de la placa coincidia amb la mort de Steve Jobs per assenyalar que ambdós eren uns visionaris avançats als seus temps. En aquest sentit, va recordar que l'any 1986 quan se'l va nomenar doctor honoris causa per la Universitat de Girona ja alertava que en el tercer mil·lenni caldria començar a tenir preparació matemàtica ja que tindria una paper fonamental i esmentava els ordinadors, el càlcul i la informació com a elements clau per a l'evolució humana.

I recollint el guant de Carles Barceló sobre la importància de col·locar una placa a la casa on el va veure néixer, Puigdemont va apuntar que gràcies precisament als algoritmes i a la realitat augmentada, ben aviat, passant un mòbil per davant de la placa, ja es podrà obtenir tota mena d'informació sobre qui era Santaló.

Ahir també es va fer un acte oficial en reconeixement a Santaló a la Casa de Cultura i durant l'any se'n podrien fer més.