El campus del Barri Vell de la UdG va tornar a despertar-se ahir al matí amb els edificis barrats amb tanques, contenidors d'escombraries i pancartes de protesta contra les retallades, contra l'increment de preus de la matrícula i contra la "privatització de la Universitat". Res de nou respecte de l'any passat. En canvi, als campus de Montilivi i d'Emili Grahit l'activitat acadèmica es va desenvolupar amb normalitat. L'excepció va ser la Facultat de Ciències, on segons algunes fonts no es va fer classe, per la vaga, però a diferència del Barri Vell, ningú va impedir l'accés a l'edifici.

La vaga d'ahir, que va desembolcar al migdia en una manifestació d'unes 150 persones pels carrers de Girona, és hereva de les protestes que s'arrosseguen del curs passat per l'augment de taxes i per la "privatització de la universitat". A aquest fet s'hi suma també la voluntat dels estudiants de no celebrar la Hispanitat. Havien proposat al rectorat fer vaga aquest dijous i, en canvi, fer classe el 12 d'octubre, però el rectorat ha mantingut el calendari i avui es considera dia festiu.

"12-O, res a celebrar". Això és el que es podia llegir a una de les pancartes situades a les portes de la facultat d'Educació i Psicologia on no es va poder fer classe. Les protestes i mobilitzacions van afectar el campus del Barri Vell.

La protesta estudiantil se centra en la pujada de taxes que ha promogut el Ministeri d'Educació i van carregar contra les reformes educatives del seu titular, José Ignacio Wert, a qui acusen de voler "privatitzar" la Universitat. El portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a Girona, Jordi Alemany, va assegurar que el rectorat de la UdG "és còmplice" d'aquestes polítiques.

El rectorat, per la seva part, va emetre un comunicat de condemna "enèrgica" de l'actitud d'alguns manifestants de no permetre l'entrada a les instal·lacions del Campus Barri Vell. Segons la UdG la protesta és "lícita" però les veus s'han de "fer sentir per les vies estatutàries de què democràticament ens hem dotat entre tots". En el comunicat, la UdG diu que "com a universitat pública i valedora dels principis democràtics, referma una vegada més el seu ?caràcter d'institució oberta i respectuosa al debat i a l'expressió pública, quan aquesta és raonada i respectuosa a les persones i a les altres opinions".

D'altra banda, la manifestació va rebre el suport i la participació de representants de l'Escola d'Adults de Girona, que denuncia els increments de preus d'aquest curs i "exigeix" la gratuïtat dels de les matrícules "dels cicles formatius de GS i la resta d'ensenyaments". L'escola vol recuperar les plantilles.