Els arqueòlegs han desenterrat dos cranis al jaciment d'Ullastret (Baix Empordà) que demostren que els ibers feien decapitacions rituals. Tots dos cranis estan travessats per un clau de grans dimensions i han aparegut en un dels carrers principals del jaciment, al costat de cinc més. Segons els arqueòlegs, els antics ibers que habitaven a l'oppidum del Puig de Sant Andreu els exhibien en un lloc públic com a trofeu de guerra. Aquesta troballa es troba entre les més ben conservades d'Europa i té escassos precedents a Catalunya. En concret, fins ara s'han trobat tres cranis més; un a principi del segle XX a Santa Coloma de Gramenet i dos més, travessats per una espasa, al mateix jaciment d'Ullastret.

La darrera campanya d'excavacions arqueològiques que s'ha portat a terme durant els mesos d'agost i setembre a la ciutat ibèrica del Puig de Sant Andreu, a Ullastret, ha permès treure a la llum una excepcional descoberta. En un dels carrer principals del jaciment, els arqueòlegs han desenterrat set restes cranials humanes, d'entre les quals en destaquen dos amb evidències de tractament ritual.

En concret, aquests dos cranis estan travessats per un clau de grans dimensions i, en l'època del poblat ibèric, s'exhibien fixos en un lloc públic com a trofeus de guerra. La descoberta confirma que els ibers de l'actual zona catalana feien decapitacions rituals, seguint així una tradició d'origen celta que descriuen diferents fonts literàries antigues (com ara Diodor de Sicília, Estrabó, Livi i Posidoni).

Les noves troballes d'Ullastret es troben entre les més ben conservades d'Europa i tenen escapssos precedents a Catalunya. En concret, fins ara se n'han trobat tres més. El primer es va descobrir a principis del segle XX a Santa Coloma de Gramenet i els altres dos cranis, al mateix jaciment d'Ullastret.

En aquest cas, estaven travessats per una espasa. Des d'aleshores no s'havien tornat a trobar més. A partir d'ara, tot aquest conjunt passarà a integrar el fons del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), i formarà part d'una col·lecció sense paral·lel a la resta de la península ibèrica.