L'Ajuntament de Sarrià de Ter ha encarregat un estudi acústic per ?saber d'on procedeixen els sorolls de la fàbrica Torras i rodalies que molesten un grup de veïns, i saber si s'incompleix la normativa. ?Segons l'alcalde, Roger Torrent (ERC), Torras s'ha mostrat sempre molt disposada a trobar solucions per reduir les molèsties als afectats, de manera que, un cop tinguin els ?resultats de l'estudi, s'asseuran a parlar amb la fàbrica per veure com es pot solucionar el problema.

La qüestió va sorgir en el darrer ple municipal, quan el portaveu del PSC, Roger Casero, va alertar que alguns veïns del Pla dels Socs s'han queixat de sorolls procedents de la Torras. Torrent va explicar que l'Ajuntament ja està al cas del problema, que afecta especialment als veïns del carrer de la Riba. Segons l'alcalde, a principis de 2012 ja hi va haver un grup de veïns que van queixar-se de sorolls procedents de la Torras. En aquella ocasió, l'Ajuntament es va reunir tant amb els veïns com amb els representants de la fàbrica, per tal de detectar d'on procedia el problema i determinar com es podia solucionar. Arran d'això, Torras va canviar la turbina que causava l'excés de soroll.

Ara, però, un grup de veïns afirma que continua patint molèsties i per això s'han tornat a queixar al consistori. Torrent explica que, al ser la Torras una fàbrica tan gran, és difícil detectar d'on vénen els sorolls, de manera que l'Ajuntament ha encarregat un estudi acústic tant de l'empresa com d'una fàbrica adjacent de pinso per tal de comprovar si s'està incomplint la normativa. Per la seva banda, indica Torrent, la fàbrica també està fent els seus propis estudis tècnics per determinar on és el focus de soroll. Un cop tinguin els resultats, l'Ajuntament té previst tornar-se a reunir amb els veïns i els representants de la fàbrica per tal de buscar una solució.

Torrent va recordar en el ple municipal que la convivència entre veïns i fàbriques sol ser complicada. En el cas del carrer de la Riba, explica que en el passat no estava urbanitzat i que potser per això no s'havien rebut queixes fins ara.

Diàleg amb veïns i fàbrica

Torrent creu que no serà senzill trobar una solució al problema, ja que la Torras és una fàbrica molt gran i per tant el focus de soroll pot trobar-se en diversos punts. Per això, l'alcalde considera que el més adequat és fer un estudi acústic que permeti determinar quin és el punt on s'origina el soroll molest i buscar-hi una solució. Torrent remarca que la fàbrica ha mostrat en tot moment hi ha hagut "plena col·laboració" per part de la Torras per solucionar el problema, i creu que això facilitarà les coses: "Hem de ser generosos i pragmàtics, cal dialogar amb els veïns i treballar amb la Torras per resoldre aquests nous problemes que s'hagin pogut generar", va assenyalar.