Un total de 67 famílies de la ciutat de Girona tenen aprovada la renda mínima d'inserció (RMI) però no la cobren; en la majoria de casos, perquè la van tramitar abans del canvi de normativa i des de llavors han patit canvis. Mentrestant, hi ha 125 expedients que s'han tramitat però que estan pendents de resoldre. La portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya, Pia Bosch, es mostra "molt preocupada" per aquesta situació i considera que l'equip de govern (CiU) hauria de ser "més exigent" amb la Generalitat de cara al pagament d'aquestes ajudes.

Segons les xifres que la regidoria de Serveis Socials ha entregat al PSC, en aquests moments hi ha 660 expedients de la renda mínima d'inserció vigents a la ciutat. A més, segons dades de novembre, hi ha 125 expedients que ja s'han tramitat però que encara no s'han resolt en cap sentit, és a dir, no es troben ni aprovats, ni denegats ni pendents.

D'altra banda, hi ha 67 expedients que ja han estat aprovats però que no estan percebent la prestació. Segons Serveis Socials, això succeeix perquè es tracta de RMI que van ser tramitades o aprovades abans que es modifiqués la normativa, i que han patit modificacions en la seva situació que suposen un augment de la prestació o han reprès una RMI que no era extingida.

Les dades facilitades per l'Ajuntament de Girona també indiquen que durant el 2012 es van tancar 140 expedients, 56 dels quals corresponien a nuclis familiars; 48 a famílies monoparentals; 29 a persones soles i 7 a persones soles en nuclis de convivència.

Pel que fa als motius del tancament, en 38 casos va ser per incompliments en les condicions; 39 perquè els beneficiaris van aconseguir reinserir-se laboralment, 21 perquè se superava el nivell d'ingressos, 7 perquè ja rebien les prestacions d'atur; 5 per edat; 3 perquè les persones que rebien el RMI van morir, 2 perquè se'n van anar fora de Catalunya i 1 perquè van passar a cobrar la pensió.

D'altra banda, 24 casos més es van tancar per altres motius. El PSC es queixa, però, que la llista no inclou totes aquelles persones que han deixat de rebre la prestació perquè ja han esgotat els cinc anys.

Pel que fa als beneficiaris de la renda mínima d'inserció que tenen fills menors al càrrec, les últimes dades ofertes per l'Ajuntament de Girona són de juny de 2012. En aquells moments hi havia 689 expedients vigents que incloïen un total de 1824 persones, de les quals 799 eren menors d'edat. La xifra és lleugerament inferior a la del 2011, quan, segons el consistori, hi havia 767 expedients vigents, amb 2046 beneficiaris i 881 menors afectats.

Bosch diu que el PSC està "molt preocupat" perquè, segons recorda, el passat desembre es va aprovar una moció per fer un pla de xoc contra la pobresa infantil, de manera que esperaven "una resposta immediata i accions de xoc". La portaveu socialista explica que insistiran perquè el pressupost per aquest 2013 ja inclogui una partida per aquest pla de xoc: "Ens sembla que no s'han d'anar fent pedaços, sinó una acció que tingui recorregut, que defugi la beneficiència i busqui solucions a mitjà termini", assenyala la portaveu socialista a l'Ajuntament de Girona.

La representant del PSC assenyala que el seu partit ha constatat un "empitjorament de les condicions de vida de les famílies" de la ciutat. Per això, reclama a la Generalitat "que compleixi amb les seves obligacions legals" i faci efectius el pagaments, i al govern municipal que sigui "molt més exigent" amb la Generalitat. "No es poden tancar els ulls davant d'aquesta situació", assenyala Bosch.