L'Escorxador del Gironès ha volgut donar la seva versió després que la instal·lació s'ha vist immersa en una operació de la Guàrdia Civil sobre tràfic de carn de cavall. El president de l'escorxador, Marc Dalmau, ha assegurat que fa any i mig que no treballen amb cap client francès. "De moment no està demostrat que s'hagi sacrificat cap animal procedent del laboratori francès investigat", ha afirmat el president, que defensa que "en cap cas" es pot relacionar l'escorxador amb una xarxa de tràfic d'animals. També remarca que s'ha lliurat a la Guàrdia Civil tota la documentació sobre sacrificis d'animals entre mitjan 2010 i novembre de 2012, tot i que la investigació se centre en el 2011.

L'Escorxador del Gironès, situat al polígon Mas Xirgu de la ciutat i que funciona mitjançant concessió municipal, es va veure afectat dilluns per una operació que ha fet 21 detinguts a França per traficar amb carn de cavall fraudulenta. La xarxa comprava els animals a la indústria farmacèutica i, després de falsificar-ne la documentació, els revenia perquè es destinessin a consum humà. Els cavalls se sacrificaven majoritàriament en escorxadors del sud de França, però la Guàrdia Civil creu que també s'haurien rebut partides a les instal·lacions de la capital gironina, i per això agents del cos van registrar les instal·lacions i se'n van endur documentació.

Segons l'Agència de Salut Pública, els cavalls que la trama francesa hauria portat a sacrificar a l'Escorxador del Gironès eren aptes per al consum humà ja que tots els animals van superar els controls veterinaris preceptius, que es fan tant abans com després de matar-los. En tot cas, com que la investigació se centra en partides del 2011, la carn ja no es troba al mercat.

Neguen cap vinculació a una xarxa il·legal

Després dels esdeveniments d'aquesta setmana, els responsables de l'equipament han volgut sortir al pas de les acusacions i desmentir que hagin tingut cap relació amb una xarxa que comprava animals a la indústria farmacèutica. En un comunicat, el president de l'Escorxador del Gironès, Marc Dalmau, ha assegurat que fa any i mig que no treballen amb cap client francès i que no s'ha demostrat que cap animals sacrificat abans provingués del laboratori francès investigat. "Nosaltres som els primers interessats en saber què ha passat", ha declarat Dalmau. A més, en el comunicat es defensa que l'escorxador no comercialitza carn sinó que simplement cedeix les instal·lacions a clients perquè hi portin a sacrificar els animals.

Els responsables de l'equipament han explicat que s'ha lliurat a la Guàrdia Civil documentació sobre sacrificis d'animals des de mitjans 2010 fins a novembre de 2012. Durant aquest període, el mateix president reconeix que sí van tenir un client francès i deixa en mans de les autoritats investigar quin destí comercial va tenir aquesta carn. Dalmau avança però que, durant aquells sacrificis, no es van detectar "cap anormalitat documental" que fes pensar que s'estaven sacrificant animals que no complien amb la legislació.

Arran de la investigació, l'Ajuntament de Girona va decidir tancar preventivament la línia de poltre i obrir un expedient informatiu per aclarir la situació a l'escorxador, que funciona per concessió municipal. Des de la instal·lació, ressalten que és una mesura preventiva però asseguren que no tenen constància que l'ajuntament hagi obert cap expedient informatiu.

L'escorxador en dades

El 2012 es van sacrificar a l'escorxador gironí un total de 62.649 animals, dels quals 44.116 van ser xais, 14.260 vedells, 3.742 cabrits i només 531 poltres, el que no suposa ni l'1% de la producció anual.

L'escorxador fa 30 anys que opera en el mercat gironí, dóna feina a 27 persones de manera directa i calcula que, de manera indirecta, també ocupa centenars de treballadors.

El darrer exercici tancat, el del 2012, va facturar un total de 1.240.922 euros.