Els Mossos d'Esquadra han atacat la cúpula dels Latin Kings a Catalunya i mostra d'això és que ahi, es van practicar 20 detencions dels seus integrants, una de les quals, a Salt. L'operació policial es va portar a terme en nou poblacions, entre les quals hi havia Girona i Salt. La resta d'escorcolls es van realitzar a Barcelona i a sis municipis de la seva àrea metropolitana.

Aquesta és l'operació contra les bandes llatines més gran que han desenvolupat els Mossos ja que han desarticulat la cúpula de la banda, asseguren fonts policials, i entre la vintena de detencions hi ha el cap del grup. Consideren que la vintena de detinguts es dedicaven a tota mena de delictes, com ara extorsions, robatoris o tràfic de drogues.

A Girona i Salt els agents van escorcollar dos domicilis, on es van localitzar armes de foc: una retallada i una pistola. En el pis de Salt, situat al número 26 del carrer Doctor Ferran, és on es va fer la detenció d'un home de procedència sud-americana, que vivia amb altres llatinoamericans i que s'havia traslladat feia poc en aquest domicili. Els agents se'l van emportar emmanillat i amb la cara descoberta, detingut.

L'altre escorcoll que van realitzar els Mossos es va produir en un domicili del número 16 del carrer Santander de Girona. En aquests pisos hi van entrar a primera hora del matí i els veïns de la zona es van veure sorpresos per la gran presència d'agents dels Mossos.

L'operatiu policial a Barcelona i rodalia, Girona i Salt va començar al voltant de les sis del matí, quan es van arribar a fer al voltant de 18 registres en domicilis i locals. Els Mossos van rebentar els panys i es van fer les detencions i intervenció de drogues i armes blanques, així com documentació, entre d'altres. Fins i tot, es van arribar a emportar un televisor d'algun dels domicilis on van entrar els agents.

La Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra és qui està al capdavant de l'operació policial d'ahir i això es deu al fet que alguns grups es professionalitzen en el crim organitzat a mesura que els seus membres es fan grans. Tot i això, la investigació va néixer de la Unitat de prevenció i control de les bandes juvenils violentes. Ahir, però, en la macrooperació s'hi van poder veure no només membres de les diferents unitats sinó que també hi van intervenir agents dels Grups Especials d'Intervenció (GEI), de la unitat antiavalots (BRIMO), de Seguretat Ciutadana, de recursos operatius (ARRO). La unitat canina també va rastrejar els pisos i locals per veure si hi localitzava droga, com per exemple en el pis d'un dels detinguts, al número 14 del carrer Assaonadors de Barcelona. La policia també va registrar un local situat al carrer Pou de la Cadena, al costat del carrer Princesa de Barcelona, que suposadament utilitzaven com a lloc de reunió.

Acompanyats per dos dels arrestats -un noi i una noia-, els Mossos, al costat del secretari judicial, van accedir-hi, després de rebentar amb un mall la persiana del local, a la recerca d'armes blanques i documentació. Quan la comitiva policial va abandonar el local, amb la persiana mig esbotzada, un home anomenat Eduardo va anar al lloc dels fets amb grans escarafalls, va assegurar que vivia allà des de feia set mesos i va lamentar que ara no tenia forma de poder tancar l'establiment per passar la nit.

El cas es troba sota secret de sumari i no es descarta que hi pugui haver encara més detencions. L'operació d'ahir està dirigida pel jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona i al destinguts se'ls pot acabar imputant diversos delictes, que van des de la pertinença a grup criminal, l'extorsió, el robatori, la tinença il·lícita d'armes o tràfic de drogues.

L'operació d'ahir contra els Latin Kings se suma a la que els Mossos van dur a terme la setmana passada contra la banda llatina dels Bloods al Baix Llobregat i que es va saldar amb la detenció d'unes 30 persones.