La ciutat industrial de la vall del Nalón, Valnalón, és el nom propi d'aquest 2014 en la categoria Entitat dels Premis Fundació Príncep de Girona (FPdGi). La Fundació ha volgut reconèixer la tasca que porta a terme el complex a l'hora de fomentar l'actitud emprenedora entre el jovent. I de fet, les xifres l'avalen. Des de totes les etapes que s'estenen entre l'educació infantil i la formació professional, des de Valnalón han fet deu projectes per fomentar l'educació emprenedora. El premi a la categoria Entitat és el segon que es dóna a conèixer del conjunt de guardons que es lliuraran durant el Fòrum Impulsa, que anualment se celebra a Girona el mes de juny. Els guardons estan dotats amb 10.000 euros.

La FPdGi ha donat a conèixer el guanyador del segon dels guardons que s'entregaran aquest 2014. Després de la proclamació del premi Arts i Lletres, aquest divendres s'ha desvetllat el nom propi del d'Entitat, que reconeix la trajectòria d'una organització que treballa a favor dels joves.

El jurat, format per Elisa Durán i Anna Maria Geli, membres del Consell Assessor de la FPdGi; Toni Bruel, coordinador general de Creu Roja a Espanya; Berta Fargues, directora de la Fundació Colegios del Mundo Unido i José Antonio Torrico, director de la Fundació Privada Marianao (entitat guanyadora del premi Fundació Príncep de Girona Entitat 2012) ha decidit que el premi aquest any recaigui a la ciutat industrial de la vall del Nalón, Valnalón.

El jurat n'ha destacat el fet que, des d'aquest complex, són pioners en el compromís i en l'actuació amb l'educació, promovent així l'actitud emprenedora com a via cap al desenvolupament de les capacitats dels més joves, amb la finalitat de millorar el seu entorn econòmic i social.

Canvi d'actituds

La missió de Valnalón és fomentar el canvi d'actituds per promoure una cultura emprenedora en tots els àmbits de la societat. Els seus objectius es basen en impulsar les actituds emprenedores per implicar tota la comunitat educativa (alumnes, professors i famílies) i recolzar la creació i consolidació empresarial.

En el camp de l'educació emprenedora han realitzat deu projectes, des de l'educació infantil a la formació professional (passant per totes les etapes de l'ensenyament: primària, secundària, batxillerat i educació especial). En l'àmbit de la promoció emprenedora efectuen accions de recolzament a les persones i empreses mitjançant el seu centre d'empreses (batejat com el 'Semillero de Proyectos').

Durant els seus 26 anys d'activitat, des de Valnalón han treballat amb 379.808 membres de diferents comunitats educatives. També han assessorat a 3.593 persones amb els seus processos i han ajudat a crear 550 empreses.

Proclamació a Bilbao

La proclamació del premi ha tingut lloc aquest matí a Bilbao, al Col·legi d'Enginyers Industrials de Biscaia, en un acte organitzat per la Fundació Príncep de Girona amb la col·laboració de la Fundació Novia Salcedo, entitat guanyadora del Premi Fundació Príncep de Girona Entitat 2013. A l'inici de l'acte, Luis Cañada, president de la Fundació Novia Salcedo, ha realitzat un homenatge a l'alcalde Iñaki Azcuna, mort ahir, en el que s'ha afegit la directora general de la Fundació Príncep de Girona, Mónica Margarit.

Seguidament, s'ha celebrat la taula rodona 'Siguem arquitectes de la nostra vida', que ha comptat amb les intervencions del president de la Fundació Santa María la Real, José María Pérez 'Peridis' i els joves Ibai Gandiaga, participant del projecte 'Llançadores de feina i emprenedoria solidària' de la Fundació Santa María la Real, i Zohartze Monteaguado, participant del projecte "Apadrinant talent", que impulsen conjuntament a Bilbao la Fundació Príncep de Girona i la Fundació Novia Salcedo.

Cinc guardons

Amb l'objectiu de fomentar l'activitat i l'esforç, els Premis Fundació Príncep de Girona promouen la investigació i la creativitat, la solidaritat i el desenvolupament del talent dels joves amb inquietuds. Els guardons consten de quatre categories individuals (dirigides a joves d'entre 16 i 35 anys) i un per a entitats: Arts i Lletres, Social, Recerca Científica, Empresa i Entitat.

En aquesta edició, s'han presentat als Premis Fundació Príncep de Girona un total de 180 candidatures, de les quals 37 corresponen a la categoria d'Entitat. Aquest és el segon premi que es dóna a conèixer aquest any, després de la proclamació del Premi Fundació Arts i Lletres, que va recaure a l'artista plàstic Hugo Fontela. Dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz, els Premis Fundació Príncep de Girona es lliuraran en el marc del Fòrum Impulsa, que tindrà lloc al juny a Girona.