03 de agost de 2014
03.08.2014
Diari de Girona

Una agència per reinventar l'economia gironina

03.08.2014 | 00:00
Una agència per reinventar l'economia gironina

"El govern ha fet una inversió important i reeixida amb el turisme, tot i que potser més
tàctica que no pas fruit d'una reflexió conjunta amb el sector a llarg termini.
Ara bé, Girona no pot créixer només al voltant d'un sol sector"

Fa uns dies el govern municipal va anunciar la creació imminent de l'agència de promoció econòmica de Girona, després d'una llunyana foto feta el 2012 acompanyada d'una nota de premsa on se'ns deia que s'hi començava a treballar. En tot cas i més enllà del retard evident, sembla que aquesta vegada es concretarà en alguna proposta abans de finals d'any, i és una bona notícia. Des del grup del PSC n'havíem demanat insistentment la seva creació, ple a ple i amb més d'una moció. Faltaran pocs mesos per a les eleccions, i a diferència del que va fer CiU amb el Pla Estratègic de Cultura del darrer mandat d'Anna Pagans, en què es van negar a participar perquè faltava massa poc per les eleccions i el que es tractava era de fer oposició, des del nostre grup posarem tota la voluntat i responsabilitat per teixir un acord de creació d'una agència que no serà la que hauríem fet si governéssim, però que pugui perdurar si es fa amb consens.
Pensem que és un bon moment per compartir tres reflexions; la primera té a veure amb quina creiem que és la prioritat. Alfred D. Chandler, professor a la Harvard Business School, va fer famosa la tesi per la qual l'estructura seguia a l'estratègia, en el sentit que calia adaptar l'estructura de l'organització a la visió del que volíem que fos l'empresa. Faig aquest recordatori precisament perquè el debat del com, de l'instrument que en aquest cas és l'agència o les eines concretes de desenvolupament econòmic, no ens pot fer oblidar el debat rellevant: quina és la visió del que volem que sigui Girona en els propers anys? Com activarem i donarem suport determinats sectors per crear més ocupació? Cal un debat obert i de fons per reinventar l'economia gironina i preparar-la per als propers anys, i amb més recorregut que posar de moda la ciutat.
Una segona idea clau és que cal pensar més enllà dels límits estrictes de la ciutat. Lideratge de Girona per impulsar noves activitats de promoció econòmica però amb capacitat de cooperació amb els municipis del nostre entorn. La polèmica recent sobre la Trama Urbana Consolida és una mostra més de que manca diàleg amb els ajuntaments veïns i de tota l'àrea d'influència de Girona. L'agència hauria de servir també per concertar aquest debat territorial, estic segur que podem aconseguir més actuant des de la intel·ligència col·lectiva que no pas competint entre municipis.
Finalment, afegim una tercera idea, la necessària concertació publicoprivada d'una estratègia per a la ciutat i els sectors de futur. El govern ha fet una inversió important i reeixida amb el turisme, tot i que potser més tàctica que no pas fruit d'una reflexió conjunta amb el sector a llarg termini. Ara bé, Girona no pot créixer només al voltant d'un sol sector. Hem expressat en diverses ocasions que els serveis intensius en coneixement, especialment el tecnològic i tot el sector que es pot generar amb el campus de recerca del nou hospital Trueta, són el complement ideal del binomi turisme i cultura. Disposem d'una universitat, d'un cert creixement en aquest sector de serveis que és el que més llocs de treball ha creat en els darrers anys a la UE, i tenim un espai que necessita consolidar-se a la ciutat, el Parc científic i tecnològic de la UdG. Poso aquest exemple, essent conscient que avui les notícies sobre el finançament del Parc són preocupants. I és precisament ara que no podem deixar a la Universitat sola, cal més compromís econòmic i de gestió de l'Ajuntament i la Diputació, i exercir una pressió territorial unívoca a l'Estat i a la Generalitat davant d'un problema sistèmic en el conjunt de parcs espanyols i catalans. Si els gironins no ens n'ocupem, no esperem que ens ho resolgui ni Barcelona ni Madrid. Posem aquest exemple, perquè hauria estat desitjable pensar tant en l'Agència com en l'estratègia de ciutat, i especialment en les iniciatives en les quals ens hi juguem el futur i materialitzen aquesta estratègia. Si tenim Agència i els projectes ens fan fallida, amb el parc com a primer exemple, de poc haurà servit aquest viatge.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook