La Confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona celebra el seu 75è aniversari amb la publicació d'un llibre en què es repassa la seva història. El llibre, editat per la Diputació, s'ha escrit amb l'objectiu de presentar-se com a testimoni gràfic del que ha estat la Confraria dels Manaies des que es va fundar i de l'empremta que aquesta ha deixat a la ciutat de Girona.

En aquesta línia s'han pronunciat tant el president de la Diputació, Joan Giraut, com l'alcalde, Carles Puigdemont, i el bisbe, Francesc Pardo, en els respectius textos de presentació del llibre: "Ser manaia, avui, en ple segle XXI, va molt més enllà de preservar una tradició: és un senyal d'identitat; un símbol de feina feta, i una prova de constància i de fidelitat al maniple i a la Confraria, així com a la ciutat de Girona", diu Joan Giraut, mentre que Carles Puigdemont incideix en el fet que "els Manaies han forjat al llarg dels segles un vincle indestriable que els uneix amb la ciutat". Francesc Pardo, per la seva banda, ha afegit un agraïment a la Confraria, perquè amb els seus "75 anys de vida [...] ha ajudat a viure intensament la Setmana Santa".

El llibre es presenta avui (a les 19.30 h del vespre, a l'Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura), i per aquest motiu s'ha programat com un acte de reconeixement a la Confraria, hi seran presents tant el president de la Diputació, com l'alcalde i el bisbe. També hi assistirà el president de la Confraria, Narcís Reixach, i els coordinadors de l'edició del llibre Víctor Gay, Ramon Grau i Lluís Jerez.

Una actualització

Tal com explica l'actual president de la Confraria en el seu escrit de presentació, el llibre vol ser la continuació del que va editar l'any 1984 l'Ajuntament de Girona amb motiu de la celebració del cinquantè aniversari de la fundació de la Confraria, de manera que la seva biografia s'ha ampliat i actualitzat fins als nostres dies.

El llibre consta d'una cronologia històrica dels Manaies, d'una relació de les diferents juntes directives que ha tingut la Confraria, i d'una extensa i acurada informació gràfica, amb fotografies en què apareixen molts associats. El llibre també inclou diversa informació històrica, com ara la llista de les persones que han estat pendonistes d'honor, dades de la secció de vestes i la reproducció dels pòsters de Setmana Santa que cada any un artista diferent ha dedicat a la Confraria. A banda, en el llibre es fa una menció especial a la Cavalcada de Reis, la qual, des de l'any 1956 i de manera ininterrompuda, és organitzada pels Manaies.

A l'edició d'aquest llibre, també s'hi han de sumar els escrits fets per diferents col·laboradors (el cronista oficina de la ciutat de Girona, Enric Mirambell; l'escriptor Lluís Torner o el periodista Jordi Bosch).