L'Ajuntament de Girona no té previst retirar la polèmica escultura de la Confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona. Així ho ha assenyalat en resposta a la recollida de firmes per reclamar-ne la retirada, impulsada per l'editor Quim Curbet a través de la plataforma Change.org. El consistori remarca que no pot acceptar la petició de retirar el monòlit dels Manaies al·legant que "l'Ajuntament de Girona no exercirà la censura a la lliure creativitat artística".

La nota municipal segueix assenyalant que "aquesta escultura és obra de Domènec Fita i Molat, escultor gironí d'àmplia carrera reconeguda arreu del país, que ha passat a ser patrimoni de la ciutat per la donació que han fet els Manaies"

A més a més, la reposta recorda que aquest monòlit "s'ha col·locat a la nova plaça dels Manaies de Girona en el marc de la celebració del 75è aniversari de la refundació de l'entitat, com a reconeixement a una tradició gironina de més de dos segles i seguint el que es va aprovar al Ple Municipal Ordinari del mes de març de 2015."

La campanya impulsada per Quim Curbet havia aconseguit més de 300 firmes en pocs dies. L'editor va agrair ahir el suport rebut i va explicar que "jo ja no puc fer-hi més", després d'indicar que "ha quedat clara la meva opinió i la de més de 300 persones que ja han signat". L'impulsor de la campanya que demanava la retirada de l'escultura va exposar també que un canvi de decisió municipal dependria "del Ple, el d'aquest consistori o del proper".

La locomotora: No a Fornells

L'escultura col·locada a la nova plaça dels Manaies va obligar a treure la locomotora del trenet de Sant Feliu de Guíxols, que s'hi va col·locar el març del 2012. La va construir l'empresa Krauss & Cie i és la número 2, d'una sèrie de la Companyia del Ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona.

Aquesta màquina està guardada ara als magatzems de les brigades municipals, al polígon Mas Xirgu. L'Associació d'Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines ha demanat recentment a l'Ajuntament de Girona que la locomotora, de l'any 1891, es traslladés a Fornells de la Selva, on ja hi ha la número 7 i un cotxe del tren d'Olot. No obstant, l'Ajuntament ha denegat la petició, feta per mitjà d'una instància, atès que esperen col·locar-la al seu lloc original, davant l'estació de trens, a la plaça d'Europa, d'on es va retirar l'any 2008.

Això però, no serà fins que no es construeixi la nova estació d'autobusos, soterrada al parc Central. Aleshores, es podrà desmuntar l'estació d'autobusos que hi ha a la plaça d'Espanya, reurbanitzar tot el sector i retornar la locomotora.