El Fòrum Gastronòmic Girona 2018 serà, un any més, l'escenari de l'entrega de premis i reconeixements com ara els Premis Josep Mercader, el Plat Favorit dels Catalans, el Cuiner 2018, o els Premis InnoFòrum, entre d'altres. Enguany, s'estrenen també nous guardons com ara el del Millor Xuixo del Món o els Incit'up.

Concurs de Xuixos

En el marc de la celebració de l'Any del Xuixo 2018 el Fòrum acollirà el primer concurs dedicat a aquest dolç tan gironí. L'objectiu és premiar els coneixements i habilitats dels flequers i pastissers artesans acreditats per elaborar xuixos. La final se celebrarà el dia 18 a les 12h. en l'Àgora. El jurat estarà format per representants dels gremis de forners i flequers i de pastisseria, per la directora del CETT-Escola Tècnica Professional, Nan Ferreres; per la periodista Paula Molés; pel codirector del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau; pel cuiner Jordi Roca, del Celler de Can Roca; per Xano Saguer, d'Espai Sucre i pel comissari de l'Any del Xuixo, Salvador Garcia-Arbós.

Premi a la millor startup

Organitzats pel Clúster Foodservice de Catalunya en col·laboració amb el Fòrum Gastronòmic, aquests guardons volen promoure, fomentar i premiar aquelles startups creadores de productes o serveis innovadors que millorin els sectors de l'alimentació i la gastronomia. S'han presentat 28 startups (20 d'elles procedents de Catalunya, 3 de Madrid, 2 d'Andalusia, 1 de la Comunitat Valenciana, 1 de les Canàries i 1 de La Rioja). Només 10 finalistes podran presentar el seu projecte davant del jurat el pròxim dia 19 al Fòrum Gastronòmic Girona.

A la tarda, els finalistes es reuniran amb inversors i al vespre se celebrarà un sopar de gala, a càrrec del col·lectiu Cuina de l'Empordanet. Serà llavors, i després que el xef Joan Roca (El Celler de Can Roca) els imparteixi una conferència, quan se celebrarà la gala d'entrega dels premis, tot, en el mateix Auditori de Girona.

Asian Culinary Awards

Enguany, la cadena de menjar asiàtic UDON Noodle Bar & Restaurant, en col·laboració amb Fòrum Gastronòmic, se centra en la recerca de la millor recepta de cuina asiàtica del país elaborada per un professional, ja sigui cuiner en actiu o estudiant. Els participants hauran d'elaborar en directe i davant d'un jurat d'experts -el dia 18 a les 12,30h a l'Àgora-, un plat de cuina asiàtica, vàlid per poder-lo incloure en la carta dels restaurants UDON. El més original, el que destaqui més per l'harmonia, el contrast de sabors i la combinació dels ingredients s'endurà el concurs. El guanyador i els dos finalistes obtindran premis per valor de 5.000 €.

Premis Innofòrum

En un context de globalització, on l'augment d?oferta fa que el consumidor sigui més exigent i expert, és vital que les empreses desenvolupin productes i serveis basats en la innovació. Els Premis InnoFòrum, patrocinats per la Cambra de Comerç de Girona, volen, precisament, ser un reconeixement a la innovació que duen a terme moltes empreses del sector de la gastronomia. Aquests guardons es divideixen en diverses categories: Producte més innovador; Packaging més creatiu; i Gust més original. Els candidats, en total 18, seran exposats del 18 al 20 de novembre al recinte firal del Fòrum. Els guanyadors es donaran a conèixer el dia 18 a partir de les 17.15 hores en l'Auditori.

Plat Favorit dels Catalans

Ara ja fa dos anys va ser l'escudella, l'any passat el pollastre i capó del Prat. I aquest any, quin serà el Plat Favorit triat pels catalans? Es descobrirà el dia 19 a partir de les 15.30 hores a l'Auditori. Un certamen impulsat i creat per la revista Cuina.

Cuiner 2018 Fòrum Gastronòmic

I un any més, una de les cerimònies més esperades del Fòrum serà l?entrega del Premi Cuiner 2018. Allà els cinc finalistes hauran de demostrar, cuinant en directe, per què han estat triats com a finalistes. Aquest any, com a novetat, el guanyador sortirà no només de les votacions populars, sinó també de les votacions d'un comitè d'experts. Els candidats són Núria Bonet (Ca la Núria, Bellver i Puigcerdà), Jordi Coromina (L'Horta, Tavertet), Juanjo Marqués (Maran, Girona), Arnau Muñío (Direkte, Barcelona) i Pau Pons (L'Artesana del Poblenou, Barcelona).

Premis Josep Mercader

L'Auditori acollirà l'últim dia del Fòrum (a les 15.45h) la cerimònia d?entrega dels Premis Josep Mercader, que reconeixen cada any la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura. Enguany seran per a: Montserrat Fontané (El Celler de Can Roca) en la categoria de cuina; Isidre Gironès (Ca l'Isidre) en la de sala; Carme Ferrer (Bàrbara Forés, Terra Alta) en la de vins; Martí Terés (Oleum Flumen) en la de producte; i a Eliane Thibaut Comelade en la de cultura.