29 de agost de 2019
29.08.2019
Diari de Girona

Guies de Girona creuen que és «inhumà» que els grups de turistes hagin de baixar del bus a Fontajau

La vicepresidenta de l'associació afirma que ja estan rebent «moltes cancel·lacions» tot i que la temporada que ve podria ser pitjor

29.08.2019 | 09:42
Alguns dels autobusos aparcats a la zona de Fontajau, on l'Ajuntament de Girona els obliga a aparcar

L'Associació de Guies Turístics de Girona creu que és "inhumà" el camí que han de fer els grups turístics entre l'aparcament de Fontajau i el Barri Vell de la ciutat durant els mesos d'estiu. La vicepresidenta, Cristina Caravaca, ha afirmat que "aquest estiu hem viscut autèntics drames" ja que hi havia "molta gent gran" que venia a passar el dia a la ciutat de Girona i s'han trobat que havien de caminar "entre 20 i 25 minuts" des de l'aparcament fins a les portes del Barri Vell. De fet, Caravaca ha assegurat que en alguns casos, els turistes "han arribat a demanar un taxi de tornada a l'autobús". Per totes aquestes molèsties la vicepresidenta ja ha avançat que estan rebent "moltes cancel·lacions" de visites, però ha alertat que els efectes més importants podrien venir a partir de la primavera vinent.

Els guies turístics a la ciutat de Girona culpen a l'Ajuntament de "manca d'humanitat" per obligar els autobusos turístics a aparcar al pavelló de Fontajau o a l'estació d'autobusos de la ciutat. Així ho ha assegurat la vicepresidenta de l'Associació de Guies Turístics de Girona, Cristina Caravaca, qui ha assegurat que és "inhumà" que els turistes hagin de caminar "entre 20 i 25 minuts" per arribar fins a l'entrada del Barri Vell els dies que plou o que fa molta calor.

Caravaca ha detallat que "hi ha molta gent gran que ve a Girona a passar el dia" i no pot caminar tanta estona abans d'arribar al Barri Vell. De fet, la vicepresidenta ha afirmat que "aquest estiu hem viscut autèntics drames" amb alguns visitants, perquè no podien tornar al bus. De fet, alguns d'ells "han arribat a demanar un taxi de tornada".

Caravaca ha afirmat que, abans no entrés en funcionament la prohibició, la ciutat de Girona "era perfecta" per a una excursió d'un dia ja que "estava molt ben organitzada". La vicepresidenta de l'Associació de Guies Turístics de Girona ha explicat que l'aparcament d'autobusos situat a la Copa tenien lavabos públics, el punt de benvinguda estava a l'altre costat de vorera i l'accés al Barri Vell era a prop i fàcil.

Ara, però, els problemes que es generen per anar a aparcar a Fontajau ja ha comportat "moltes cancel·lacions" de visites guiades a la ciutat. De tota manera, Caravaca ha avançat que les afectacions d'aquest any no tenen res a veure amb les que hi haurà de cara a la temporada que ve. "Moltes agències ja ho tenen tot tancat un any abans", ha explicat la guia turística, "però l'any que ve no crec que n'hi hagi gaires que vulguin venir".

Una de les visites turístiques a la ciutat de Girona davant de l'església de Sant Fèlix - ACN

De moment l'associació ha afirmat que ha fet visites a uns 500 grups en tot el que portem de 2019, tot i que "n'hauríem d'haver fet més" però s'han cancel·lat a última hora a causa de les molèsties de l'aparcament..

"Molt desprestigiat"

La vicepresidenta de l'associació també ha volgut recordar que la ciutat "viu del turisme" i per això s'ha de cuidar. "El turisme està molt desprestigiat, quan és una de les economies preuades", ha afegit. Tot i així Cristina Caravaca ha matisat que cal "gestionar bé el turisme" i per això ha recordat que l'associació "s'està adaptant" als criteris que demana l'Ajuntament com ara fer grups de visites reduïts i substituir els altaveus per auriculars individuals per evitar soroll al carrer.

Nova normativa 


A partir de l'1 de març d'aquest any, l'Ajuntament de Girona va canviar la zona d'aparcament reservada per a autocars turístics. Fins ara hi havia una quinzena de places reservades a la zona de la Copa. Allà tan sols calia creuar un pont per entrar al Barri Vell. Des de la primavera, però, aquesta zona s'ha destinat a aparcament per als veïns de la zona.

Per contra, els autocars poden decidir si aparquen al pavelló de Fontajau o a l'estació de busos de la ciutat. En el primer dels casos, està a un quilòmetre i mig caminant i en l'altre a 850 metres. L'objectiu del govern local era aconseguir que els turistes entressin per diferents punts a la ciutat i no es massifiqués una zona concreta. Tot i així, són pocs els autocars que opten per anar fins a l'estació de busos i la majoria van a Fontajau.

El principal motiu és que les empreses han de pagar 5,45 euros per accedir a l'estació i tan sols poden encotxar i desencotxar els visitants. Posteriorment han d'anar a aparcar a una altra zona. Per contra, l'aparcament de Fontajau és gratuït i no té límit de temps.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook