La Policia Municipal de Girona va celebrar ahir la seva diada, que s'havia suspès el gener arran del temporal Gloria. L'intendent en cap, Joan Jou Matamala, va assegurar que aconseguir la paritat és un dels objectius que té com a màxim comandament del cos i que la implementació del nou model policial a la ciutat ho ha de fer possible. Per a l'intendent en cap, les dones «són un actiu molt important» i assegura que cal aconseguir dinamitar la visió «patriarcal» que tenen històricament els cossos policials. També va ressaltar que és una visió «difícil de rebatre si ens atenem als percentatges d'homes i dones que treballen en el cos».

Actualment la plantilla de la Policia Municipal de Girona està formada per 147 persones i les dones representen prop del 20%. En aquests moments, n'hi ha 23 en actiu i tres més es troben a l'Escola de Policia de Catalunya. Joan Jou vol revertir aquesta dada i va asesgurar que amb el nou model s'emfatizarà el paper de la dona.

Va remarcar que les dones són un «actiu important» i que en el projecte de proximitat cal que siguin un «referent» perquè s'hi puguin emmirallar d'altres dones i vegin la professió «atractiva» i se sumin al cos. Va lloar les actuals dones que formen part de la Policia Municipal i va assegurar que entre les seves virtuts hi ha la capacitat de diàleg i espera que en el nou model de proximitat juguin un gran paper.

La feina durant el «Gloria»

Durant l'acte tant per part de l'intendent en cap com per part de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, es va destacar la feina del cos d'emergències durant el temporal Gloria. La borrasca va fer suspendre la festa patronal, però com va dir Joan Jou Matamala, aquest fet va mostrar una «virtut» del cos, que va ser aparcar la festivitat i es va bolcar totalment a dedicar-se a allò que era important: «Estar al costat de la ciutadania en els moments clau». Madrenas va subratllar que durant els dies claus i el perill d'inundacions el cos es va dedicar al màxim a la ciutadania, anant fins i tot domicili per domicili a alertar de la situació dels veïns, entre d'altres.

Homenatge als jubilats

Durant l'any passat la Policia Municipal va viure la primera «onada» de jubilacions arran de la llei que permet l'anticipació d'aquesta als cossos policials locals. Ahir, en l'acte de la festa patronal, es va viure un moment emocionant quan es va fer entrega d'un petit guardó. Tretze exmembres del cos van pujar al damunt de l'escenari visiblement emocionats. Un d'ells, Gemma, va relatar que molts dels expolicies han estat entre 37 i 38 anys al cos i que en el cas de les dones van entrar quan tot just s'incorporaven per primer cop al cos. Va assegurar que les havien vist de tots colors però que, sobretot, havien viscut la transformació en cos de Policia Municipal.

A banda dels jubilats, durant l'acte es van lliurar els diplomes al mèrit policial, les creus a la constància i les medalles i creus d'honor al mèrit policial, a més dels reconeixements als agents que fa 25, 30 i 35 anys que són al cos.

La gossa Lola de la Unitat Canina va ser una de les guardonades amb la Creu al Mèrit Professional, categoria d'argent pel treball i els resultats en la detecció de tinença de drogues. També van ser mereixedors del guardó dos agents -Gemma i Lluís- pels seus mèrits en una actuació violenta on van resultar ferits. El policia Xavier va rebre el mateix reconeixement per evitar un suïcidi i fer possible la detenció de la parella de la persona que es volia precipitar.