El ple municipal de Girona va aprovar aquest dimarts, per unanimitat, la resolució del contracte amb Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa) "per a la prestació del servei d'abastament i distribució d'aigua potable als municipis integrants del sistema de Girona, per incompliment de les obligacions i compromisos assumits per l'entitat". Aquest és un pas necessari per tirar endavant l'anunciat futur nou model de gestió municipal de l'aigua.

No obstant, s'ordena a Agissa "la continuïtat en la prestació del servei pels temps indispensable per a la determinació i comunicació a la mateixa de l'ens o entitat que assumirà la prestació de l'esmentat servei per part de la Corporació municipal i realització de les diferents operacions i actuacions necessàries per l'assumpció pel nou ens o entitat la prestació del servei". En aquest punt, tant Guanyem com el PSC van reclamar alguna data que serveixi per saber quan entrarà en servei el nou model de gestió. Bea Esporrín (PSC) per exemple, va preguntar quan es considera "el temps imprescindible", tal com ho anomena el propi document.

El regidor de sostenibilitat, Martí Terés, va deixar clar que no pensava "posar cap data de termini sense els informes necessaris". Lluc Salellas (Guanyem) va lamentar que durant un any pràcticament no hi ha hagut reunions sobre aquest tema amb els grups de l'oposició, les entitats o els treballadors i que no se'ls hi havia facilitat cap informe ni s'havia fet cap aspecte participatiu. Terés va insistir en què no volia lliurar documents que "encara estan oberts" i que s'ha acordat un procés participatiu amb la UdG.

El document aprovat recorda que l'"incompliment de les obligacions essencials contractuals en matèria d'inversions derivades dels plans directors aprovats pel ple de la Corporació amb dates 12 de maig de 1992 i 14 de juliol de 1998 i de reposició dels diferents béns afectes a la prestació del servei en els termes disposat per la clàusula 8ena del plec de condicions per part de l'entitat mixta derivats de l'incompliment dels compromisos assumits pel soci privat Girona S.A. en quan a la gestió i explotació del servei i de la entitat mixta". Uns incompliments xifrats en uns deu milions d'euros.

"El nostre compromís amb la municipalització del servei d'aigua és inequívoc, i hem treballat i seguim fent-ho per tenir-ho tot a punt aquest any. Ha estat un any molt complicat, tant per la feina del dia a dia com també per tot el que requereix la definició del futur model de gestió, i els tres ajuntaments hem estat fent sempre una gestió molt rigorosa. Mantindrem la participació en tot aquest procés mentre l'anem implementant", va afirmar el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, durant el ple.

El desembre del 2019 ja es va aprovar en sessió plenària l'inici del procediment per a la resolució del contracte adjudicat a AGISSA per a la prestació del servei d'abastament i distribució d'aigua potable. Després d'un període d'al·legacions, es va sol·licitar un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya. Aquest va informar favorablement envers la resolució del contracte per incompliment de les obligacions contractuals essencials en matèria d'inversions i reposició per part de l'entitat mixta.

El dictamen avalava els dos informes jurídics amb què es van emparar els ajuntaments de Girona, Salt i Sarià de Ter per tirar endavant la finalització del contracte. Aquests documents, emesos per la secretaria de l'Ajuntament de Girona, consideraven acreditat que, entre els anys 1992 i 2012, Girona SA va deixar de fer inversions i obres de manteniment a la xarxa per valor de 10 milions (concretament: 4,6 milions en inversions i 5,4 milions en reposicions).