L'Audiència de Girona ha jutjat un home que ha confessat haver apunyalat un home al carrer del Carme de Girona el febrer de l’any passat. L'acusat l'havia convidat a fer un cafè, i quan la víctima es va girar per adelantar-se, l'altre el va començar a agredir amb un mitjó ple de pedres. L'agressió va ser presenciada per diversos testimonis, que també li van veure el ganivet a les mans.

La confessió dels fets sumada a la seva addicció a les drogues han fet que la fiscalia passés a demanar-li de 9 anys inicialment a 6 al final del judici, que ha quedat vist per a sentència. Amb tot, la rebaixa de la pena ha comportat que la defensa de l'acusat s'hagi adherit a la petició de l'acusació per un homicidi en grau de temptativa.

L'acusat ha admès durant el seu torn que ell va ser l'autor de l'apunyalament, tot i que "no me'n recordo massa, però sí que vaig ser jo", ha dit. A més, ha concretat davant del fiscal que la nit anterior als fets havia estat consumint "tot tipus de drogues", ja que és toxicòman des dels 15 o 16 anys: "vaig prendre trankimazin, heroïna i cocaïna", ha comentat.

La víctima i l’acusat eren veïns al barri de la Font de la Pólvora, i el dia dels fets, el matí de l’1 de febrer de 2020, la víctima va convidar-lo a prendre un cafè a un bar proper a la caserna de la Guàrdia Civil.

Quan eren a prop de l’encreuament entre els carrers Mossèn Baldiri i Reixach i Mare de Déu de Loreto, el processat va dir-li a la víctima, d’uns 70 anys, que anés tirant cap al bar, "fent-se valer d’això perquè l’altre li donés l’esquena i poder-lo agafar així pel coll per impedir-li a l’altre que es pogués defensar", assegura l’acusació. Tot i això, la víctima va poder-se girar, moment en el qual l’acusat, "amb l’objectiu de posar fi a la vida de l’altre", va començar a propinar-li cops al cap i a les mans amb un mitjó on dins hi havia introduït pedres.

Durant l’agressió, també el va apunyalar fins a set vegades, cinc al tòrax, una a la cella i l’altre al nas. Però l’acusat "no va poder consumar l’acció", ja que un testimoni dels fets va trucar la policia i va perseguir-lo per no perdre-li la pista. Llavors una patrulla d'agents dels Mossos es va presentar al lloc dels fets i va poder-lo detenir a uns carrers més lluny on el testimoni, que va declarar al judici, va seguir-lo. "Diversos vianants vam sentir crits i vam veure que hi havia dos homes que es barallaven, i de sobte un d'ells -l'acusat- va treure una navalla i va apunyalar a l'altre", ha explicat el testimoni durant el judici, que caminava per la zona el moment dels fets.

El jutjat de guàrdia va decretar la presó provisional sense fiança per l’acusat el dia 12 de febrer, on ha estat privat de llibertat fins ara. Durant aquesta compareixença, ambdós van declarar que eren bons amics.

Arran de l’agressió, la víctima va patir diverses lesions, i va haver de ser hospitalitzat. Va trigar més de dos mesos en recuperar-se de les ferides, i per aquest motiu l’acusació li reclama que l’indemnitzi per diverses seqüeles estètiques pels quals vol que en respongui en concepte de responsabilitat civil.

Rebaixa de pena

Si bé abans del judici l’acusació demanava per l'acusat dues agreujants, una de reincidència i la segona d’abús de superioritat, ara han estat dues atenuants, una de confessió i l'altra de droggadicció, les que han rebaixat la pena inicial. Amb tot, el fiscal manté la petició d'una ordre de protecció per tal que no se li pugui acostar a més de 500 metres durant 19 anys. També demanen que se li imposi una mesura de llibertat vigilada durant 10 anys i que l’acusat faci front als costos del judici.

En concepte d’indemnització, la fiscalia demana 3.938,41 euros pel temps que van trigar a curar-se-li les ferides, i 13.711,40 euros més per les seqüeles estètiques que li van quedar a la víctima arran de l’agressió.

L'acusat compta amb antecedents penals, i de fet l'Audiència de Girona ja el va condemnar el 26 de novembre de 2009 a 5 anys i 6 mesos de presó per un delicte d'assassinat en grau de temptativa.