Girona ha assolit el «rècord històric» d’afiliats a la Seguretat Social, van explicar ahir l’alcaldessa i la regidora de Promoció Econòmica, Marta Madrenas i Glòria Plana. Aquest «rècord» de treballadors donats d’alta no detalla la qualitat dels contractes i cal no oblidar que la capital gironina va guanyant habitants cada any. Sigui com sigui. La xifra és més alta que mai, amb 80.201 persones ocupades. D’aquestes, 6.817 estaven registrades al règim d’autònoms i 72.261, al règim general.

Aquest va ser un dels indicadors econòmics que l’alcaldessa i la regidora van posar sobre la taula per afirmar que la ciutat està sortint de la crisi de la Covid-19 amb unes xifres que, a parer seu, permeten ser optimistes. Madrenas i Plana van insistir en què Girona ha reaccionat «millor que arreu» i van posar èmfasi en comparatives territorials: Girona és qui presenta un major percentatge de descens anual de l’atur, que és millor que l’estatal, catalana, provincial i comarcal.

Pel que fa a l’atur, la capital registrava a l’agost 5.091 persones desocupades. És un descens intermensual del 3,07% respecte al juliol. I, respecte a l’any passat, significa un decreixement del 19,89%. Així doncs, es manté la davallada interanual iniciada el juny, i aquestes 5.091 persones aturades representen 500 persones més que la millor dada d’atur després de la crisi econòmica (juliol del 2019, quan hi havia 4.458 persones aturades).

Les dades

Les dades DdG

Comparant les dades d’atur de la ciutat amb la resta de capitals de província espanyoles, Girona se situa en la quarta posició (amb un 7,4% de població aturada en edat de treballar, de 16 a 64 anys) just per darrere de Barcelona (amb un 6,5% de persones aturades), Sant Sebastià (6,6%) i Terol (6,9). El 2020 la capital se situava en sisena posició amb el 9,4% de població aturada.

«Aquestes xifres confirmen el que la gent pot percebre al carrer: una recuperació progressiva de l'activitat. Les causes són múltiples i és una dinàmica general, però a Girona tenim unes dades encara més positives. Som un territori molt més musculat que el nostre entorn gràcies al fet de tenir un teixit productiu solvent, dinàmic i actiu. A Girona tenim unes enormes fortaleses i ara, en moments de crisi, és quan es veuen», va afirmar l’alcaldessa.

Aquesta percepció es pot veure en l’obertura o tancament de negocis. Amb relació a l’activitat empresarial, aquest any, fins al juny, s’han constituït 144 empreses i se n’han dissolt 62, (un saldo positiu de 82) amb una alta concentració en els barris de l’Eixample i en el centre. El 2020 es van crear 218 empreses i se’n van dissoldre 93.

En el comerç, s’ha constatat en els darrers mesos un creixement de l’índex d’ocupació dels locals. Durant la primavera hi ha hagut 50 altes d’activitats i 13 baixes; unes xifres que no s’estan produint en altres ciutats, segons la regidora. Pel que fa a la construcció, s’han iniciat 120 habitatges durant els dos primers trimestres del 2021, superant els 104 que es van començar en tot el 2020.

Finalment, es van esmentar dades de turisme. El nombre d’enquestes des de l’Oficina de Turisme als visitants ha crescut un 40,42% del 2020 al 2021. Respecte al 2019 encara es manté una davallada del 70,53%.

«Hem estat treballant, des del primer dia que va començar la pandèmia, en intentar diversificar l’economia de la nostra ciutat i amb aquestes actuacions hem afavorit que hi hagin aquestes dades satisfactòries», va subratllar Plana.