El 25 de desembre les i els treballadors del servei de recollida de residus sòlids urbans i neteja viaria de Salt inicien una vaga indefinid amb als serveis mínims establerts per la Generalitat. Tot i que s'ha estat negociant fins al darrer moment, els delegats dels escombriaires, servei públic gestionat per la multinacional FCC Medio ambiente SAU, han decidit tirar endavant aquesta vaga, una possibilitat que ja va avançar Diari de Girona. "L'empresa no ens deixa cap altre sortida", afirmen.

En un comunicat del sindicat, els treballadors de la neteja assenyalen les raons que els obliguen a anar a la vaga són que el conveni està caducat i que «fins al dia d’avui» no hi ha hagut cap «avenç en la negociació». En aquest sentit, remarquen que dels últims set anys en porten «quatre sense cap revisió ni pujada salarial». I ironitzen indicant que l’escombradora manual no s’ha fet servir mai: «S’està oxidant en un magatzem». Altres arguments esgrimits són que consideren que se’ls va «demanar contenció i ajuda per la implementació del nou servei de recollida» però que hi ha «un servei deficitari d’inici»: «Hem fet grans esforços per fer rutllar el servei», asseguren.

També apunten que «els contenidors només es renten per fora i molt de tant en tant», que el servei del camió «renta contenidors per dintre, no surt a treballar» i que els contenidors «fan fàstic, pudor i no s’obren ni buiden bé», a més del fet que hi ha «avaries constants». Assenyalen, fins i tot, que «hi ha un problema molt greu amb la plaga de rates, que fins i tot tenen nius en l’entorn dels contenidors» i que «periòdicament, una tercera empresa tira verí per les rates». Sobre aquest punt, volen fer patent la «preocupació perquè sigui aquesta activitat el motiu de l’enverinament de gossos a Salt.

Altres aspectes són la "pèssima gestió dels residus orgànics dels mercats de dimecres i divendres" i que l'empresa els "nega la lliure assistència a la mútua, decidint arbitràriament a qui atén i a qui no sense cap criteri mèdic".

A més lamenten que "porten uns dos anys sense que s’entreguin les nòmines en paper, amb el problema que això comporta per molts treballadors que no tenen ni ordinador ni impressora" i que als treballadors eventuals se’ls està contractant donant d’alta i baixa de cotització cada setmana, amb el que entenem com un flagrant frau de cotització i sou" i esperen que "inspecció actuï davant aquesta gravíssima infracció a la seguretat social".

Asseguren que "fa setmanes que estan "esperant" que l’Ajuntament els rebi: "De moment només hem rebut el seu silenci".

Això sí, pel que sembla l'empresa i l'Ajuntament estan negociant la pròrroga del contracte, asseguren. "El que ens ve a dir l’empresa, és que si l’Ajuntament paga hi haurà conveni, i si no que fem vaga. Ells negocien i nosaltres esperant les molles", lamenten.

"Ja n’estem farts d’esperar, n’estem farts del xantatge emocional de la crisi i la pandèmia" insisteixen i diuen que "durant el confinament hem treballat sense queixes" però que no han rebut "ni una paraula d’agraïment". Afirmen que porten "quatre anys dels últims 7 sense increments salarials" i consideren que "ja n’hi ha prou de què" se'ls "menystingui". "Volem ampliació de plantilla, regularització dels contractes eventuals i volem signar el conveni sense més dilacions ni excuses" i "treballar amb dignitat i poder donar el servei que el poble necessita", conclouen en un comunicat.

La reacció municipal

Des de l’Ajuntament de Salt lamenten "la manca d’acord entre les dues parts implicades" - en referència als treballadors i a l'empresa-, "un fet que suposarà una greu afectació pels veïns i veïnes de la ciutat enmig de la sisena onada de la Covid-19, amb tot el que això representa, i en dates tan assenyalades com les festes de Nadal."

Des del consistori s'ha emplaçat a empresa i treballadors "a tornar a seure a la taula, recuperant la normalitat del servei i complint amb els drets i obligacions de tothom".

"Disculpin les molèsties, des de l’Ajuntament vetllarem per garantir els serveis mínims", exposa l 'Ajuntament en un breu comunicat.