«En aquesta època de mascaretes, de tancaments, del 25%, de maleïdes guerres, de pujades de llum i crisis energètiques, ser un Tarlà és revolucionari». Amb aquestes paraules, el pregoner, l’actor Jordi Rico ha animat els gironins a gaudir de la primavera mentre es preparava per fer giravoltar el Tarlà. Les festes de Primavera de Girona, amb nucli a l‘Argenteria i la Rambla Llibertat, comencen sempre amb la tradicional l’acte de la penjada del Tarlà.

El pregoner, actor teatre i de multitud de sèries de TV3, va explicar les similituds de la llegenda del Tarlà, conegut també com el Xato, amb l’època que els ciutadans hem patit en els darrers anys:«la gent s’havia de quedar a casa tancada i tothom estava desanimat, avorrit i trist». Ara per culpa de la pandèmia de la Covid-19 i en l’època del Tarlà, per culpa de la pesta negra que va afectar la ciutat de Girona. El Xato va animar, segons s’explica, els gironins amb cabrioles pels terrats mentre la gent no podia sortir de casa.

«Fa dos anys que ens sentim com la gent d’aquella època, tristos, desanimats, sols i sense poder celebrar res», ha relatat Rico. «No ens han deixat estar amb la nostra gent, no hem pogut fer abraçades, ni petons i la mascareta s’ha convertit en una barrera que ens ha aïllat dels somriures», ha lamentat.

Ha admès que encara cal ser prudents però ha animat els gironins a celebrar l’arribada de la primavera: «Fóra mascaretes, mirem-nos a la cara, fem-nos petons i abraçades que la primavera ja és aquí».

Mulasses i Gerionada

L’acte havia començat amb una cercavila de la Fal·lera Gironina amb els gegants i els capgrossos de Girona. Demà i demà passat encara hi haurà actes. Per exemple, demà al matí hi haurà una trobada de mulasses, a la rambla de la Llibertat. A la tarda hi haurà una de les novetats d’enguany:la Gerionada. La proposta, consistirà en una plantada de gegants a la plaça del Vi, on es reuniran els convidats del gegant Gerió, l’ésser mitològic de tres caps i sis braços de Girona.