La iniciativa solidària «Cap llar sense aliments», impulsada per la Fundació "la Caixa" i CaixaBank, tanca la tercera edició amb un total d'1,6 milions d'euros recaptats en favor dels bancs d'aliments. Aquest import es tradueix en 1.718 tones d'aliments bàsics que els 54 bancs d'aliments associats a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) distribuiran a través de gairebé 7.500 entitats socials col·laboradores de tot Espanya. Amb aquests resultats, un total de 34.700 persones tenen garantida una alimentació bàsica durant aquest estiu.

La Fundació "la Caixa" i CaixaBank recullen gairebé 24.000 euros per als banc d'aliments de Girona DdG

[...]En aquest objectiu s’emmarca el nostre suport a la valuosa tasca que fan els bancs d’aliments. Volem seguir sumant esforços per garantir que totes les famílies puguin accedir a una alimentació bàsica

Antoni Vila Bertrán - Director general de la Fundació ”la Caixa”

Catalunya, més de 4.320 persones en situació de vulnerabilitat tenen garantida una alimentació bàsica durant aquest estiu gràcies a les prop de 214 tones d'aliments bàsics aconseguides per al Banc dels Aliments (a través de 648 entitats) amb els més de 200.000 euros recollits. A Girona, l'ajuda arriba a 513 persones gràcies als 23.955 euros aconseguits, que es tradueixen en 25.393 quilos d'aliments.

L'objectiu de la iniciativa és ajudar els col·lectius més vulnerables davant del nou escenari d'emergència social marcat per una triple crisi: la pandèmia, la inflació i la guerra a Ucraïna. Conscient de la urgència de donar resposta a les persones que més ho necessiten, la Fundació "la Caixa" ha aportat un milió d'euros addicionals a la iniciativa, cosa que fa un total d'1,6 milions d'euros recollits.

Més de 7 milions d’euros per a tres anys d’emergència social

Als més de dos anys de pandèmia (2020 i 2021), cal sumar-hi els esdeveniments esdevinguts els darrers mesos, en què l’augment generalitzat dels preus i la gran pèrdua de poder adquisitiu estan agreujant la situació de moltes famílies. De fet, prop d’1,5 milions de persones a Espanya continuen en situació de pobresa alimentària a conseqüència de l’escalada de l’IPC i l’encariment de la cistella de la compra.

En el context actual d’inflació, és molt necessari continuar donant suport a la tasca que fa anys que duu a terme la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments. Per això, des de CaixaBank ens sumem a la iniciativa[...]

Gonzalo Gortázar - Conseller delegat de CaixaBank.

Aquest escenari també es veu reflectit en la recent Enquesta de condicions de vida duta a terme per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que situa la taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE) en el 27,8 % el 2021, davant del 27 % registrat el 2020 a Espanya, gairebé un punt per damunt.

La Fundació "la Caixa" i CaixaBank recullen gairebé 24.000 euros per als banc d'aliments de Girona DdG

La nova crisi també està tenint un impacte directe en els mateixos bancs d’aliments de tot el país i en les entitats encarregades de repartir menjar als barris. La pujada de preus que hi ha hagut aquest 2022 ha provocat una reducció dels donatius i excedents per abastir els magatzems de provisions, que s’han vist obligats a reduir en més d’un 10 % la quantitat d’aliments que distribueixen.

Durant aquests tres últims anys d’emergència social, la Fundació ”la Caixa” i CaixaBank han dut a terme l’acció solidària «Cap llar sense aliments», en la qual han recollit un total de 7,3 milions d’euros. Gràcies a aquests donatius, s’han aconseguit 7.770 tones d’aliments bàsics.