L’Ajuntament de Girona ha recollit 109 gats perduts o abandonats aquest 2022, de gener a juliol. La major part dels casos han tingut lloc aquest estiu. Durant els mesos de juny i juliol, en el Centre Municipal d’Acollida d’Animals de Mas Xirgu han entrat un total de 55 felins. En concret, dels 109 gats recollits, només 3 duien xip identificatiu i van ser retornats ràpidament a les seves llars; i en el cas de 6 felins es va poder localitzar la persona que el posseïa. Pel que fa a la resta, 34 han estat donats en acollida o adopció, 29 segueixen a les instal·lacions del centre d’acollida esperant una família, 3 han estat retornats a les colònies controlades de gats de carrer que hi ha a la ciutat, 23 es van recollir morts o atropellats i 11 han mort posteriorment, segons un comunicat de l’Ajuntament.

Els animals que no estan identificats difícilment poden ser retornats al seus responsables i es mantenen en el centre fins a poder ser adoptats, la qual cosa compromet la capacitat de les instal·lacions i del seu bon funcionament.

Davant d’aquest fet, el consistori ha engegat una campanya específica d’informació. Per una banda, es repartiran tríptics als equipaments municipals i centres veterinaris, sobre la tinença responsable dels gats de companyia i el control dels gats de carrer. A Girona abandonar un animal suposa una infracció greu o molt greu, en funció dels riscos per l’animal, i una multa que oscil·la entre els 3.001 i els 45.000 euros.

Un altre dels ítems més destacats de la campanya és la importància i l’obligatorietat de tenir l’animal censat perquè en cas de pèrdua es pot identificar i localitzar ràpidament la persona responsable de l’animal. L’any 2021, hi havia 398 gats inscrits al cens municipal d’animals de companyia de Girona. Una dada que es considera que és major, ja que s’estima que més d’un 25% de les llars europees tenen un gat. En aquest sentit, l’Ajuntament ha demanat la col·laboració del personal veterinari perquè donin aquesta informació als seus clients.

«Aquest estiu ens hem trobat amb una situació excepcional que ens ha obligat a buscar més gàbies per poder encabir els gats que hem recollit del carrer des del Centre Municipal d’Acollida d’Animals. És important que la ciutadania tingui l’animal de companyia degudament registrat en el cens municipal perquè en cas de pèrdua el pugui recuperar gairebé a l’instant, perquè hem de tenir en compte que els gats també es poden escapar de casa. Alhora ens hem trobat molts casos d’abandonament, un fet inacceptable», afirma el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés.

El nombre de recollides de gats al centre ha incrementat en els darrers anys, fins a invertir-se la tendència i superar les recollides de gossos. L’any 2021 es van recollir 188 gats, mentre que el 2017 la xifra estava per sota dels 100.