Les tarifes dels autobusos de Girona continuen per sobre de la mitjana estatal

En un estudi de Facua, és la segona amb l'abonament mensual més car, només superada per Madrid

Dos autobusos entrant al carrer de Santa Eugènia, des de la plaça Marquès de Camps. | MARC MARTÍ

Dos autobusos entrant al carrer de Santa Eugènia, des de la plaça Marquès de Camps. | MARC MARTÍ / tapi carreras. girona

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Un nou estudi comparatiu del preu dels tiquets i abonaments dels autobusos entre les 57 ciutats més importants de l’Estat torna a posar la ciutat de Girona a la part alta del llistat. L’anàlisi a càrrec de l’organització Facua- Consumidors en Acció deixa clar que les tarifes per utilitzar l’autobús a la ciutat de Girona segueixen per sobre de la mitjana estatal en totes les seves modalitats.

Allà on el preu està més disparat és en l’abonament mensual. Girona té la segona tarifa més cara de l’Estat amb un cost de 47 euros. Només superada per Madrid (54,60 euros) i està molt per sobre de la mitjana estatal que s’estableix en 33,85 euros. Altres ciutats com Zamora (45 euros), Oviedo (42 euros), Tarragona (41,50 euros) o Granada (41 euros) també estan a la part alta. En canvi, les poblacions estudiades on l’abonament mensual és més econòmic són Albacete (15 euros), Ciudad Real (20 euros), Sòria (21,50 euros), Àvila (22 euros) i Salamanca (22,05 euros).

Dos models de T-10

Respecte a la targeta que permet fer deu viatges, Girona se situa en la quarta població més cara de les analitzades arreu de l’Estat amb un preu d’11 euros l’abonament, que suposa 1,10 euros el viatge. Cal tenir present però, que a Girona existeix un abonament a un preu inferior (9,70 euros) que obliga a gastar els deu bitllets en trenta dies. De mitjana, viatjar amb autobús utilitzant un abonament de deu tiquets o una targeta similar costa 0,78 euros.

El trajecte amb aquesta targeta més car és el de Madrid (1,83 euros), que manté el mateix preu des del 2019, seguit per Sant Sebastià (1,26 euros), Barcelona (1,14 euros), Càceres i Girona (1,10 euros). Cap d’aquestes ciutats no ha modificat l’import en aquesta categoria respecte de la tarifa vigent fa dos anys, segons l’informe de Facua. A l’altre extrem, els viatges més barats per a aquesta categoria són a Logronyo (0,53 euros), Àvila (0,55 euros), Salamanca (0,59 euros), Santiago de Compostel·la, Vitòria i Segòvia (0,60 euros).

Girona té un preu superior a la mitjana en totes les modalitats de viatge estudiades per l'organització

Bitllet únic

Pel que fa al bitllet únic per viatjar en autobús, la mitjana estatal és d’1,24 euros. En aquest apartat, la tarifa gironina se situa en 1,40 euros. La ciutat més cara és Barcelona, on costa 2,40 euros i la més econòmica és Lugo, on val 0,64 euros. Entre Girona i Barcelona hi ha diferents localitats: Palma (2 euros), Sant Sebastià (1,85 euros), Madrid (1,50 euros), Gijón (1,50 euros), Pontevedra (1,50 euros), Tarragona (1,50 euros), València (1,50 euros), Valladolid (1,50 euros) i Alacant (1,45 euros).

No obstant això, a Girona, com moltes altres poblacions, hi ha multitud de bonificacions i descomptes a col·lectius vulnerables i estudiants. Fins i tot hi ha targetes gratuïtes.

Sense augment de preu

En l’informe es constata que només cinc municipis van apujar preu del 2021 al 2022: Gijón, Palència, Pamplona, Santa Cruz de Tenerife i Terol. D’altra banda, només una desena de ciutats tenen servei d’autobús nocturn. No és el cas de Girona.

L’anàlisi contempla les tarifes habituals de cada territori i no té en compte els descomptes aplicats de manera excepcional pel Govern fins a final d’any. De fet, a l’hora de configurar el rànquing les posicions de les ciutats no varien.

Subscriu-te per seguir llegint