A judici un padrastre acusat d'abusar durant quatre anys de la seva fillastra de 12 anys a Girona

La víctima indica que durant els dos primers anys les relacions van ser "consentides"| L'acusat, que s'enfronta a 12 anys de presó, ho nega tot

L'acusat d'abusar de la seva fillastra de 12 anys durant quatre anys a Girona, durant el judici.

L'acusat d'abusar de la seva fillastra de 12 anys durant quatre anys a Girona, durant el judici. / Ariadna Sala

Ariadna Sala

Ariadna Sala

La secció quarta de l'Audiència de Girona ha jutjat un padrastre acusat d'abusar de la filla de la seva parella durant quatre anys, mentre ella tenia entre 12 i 16 anys. Els fets van tenir lloc entre el 2015 i el 2019 a l'habitatge de Girona on vivien, juntament amb la mare de la menor i la seva germana gran. L'acusat s'enfronta a 12 anys de presó per un delicte continuat d'abusos sexuals a una víctima menor de 16 anys.

Durant els dos primers anys les relacions van ser "consentides", va explicar la víctima durant el judici, assegurant que, de fet, l'acusat era la persona a qui més confiança tenia. En aquell moment la víctima tenia 12 anys i ell 35. Les relacions sempre tenien lloc a l'habitació de matrimoni, i quasi sempre hi havia la seva germana gran a casa. Perquè no pogués entrar, passaven un llisquet que hi havia a la porta. La mare era sempre fora quan tenien relacions, que al principi eren "quasi diàries".

La jove ha assegurat que tenien plans de futur: "ens volíem casar i tenir fills", ha dit. Però a partir dels 14 anys, ella va començar a tenir parella i ja no volia continuar mantenint relacions, però tot i això se sentia pressionada i l'acusat l'amenaçava de marxar de casa i dient-li que "només em tens a mi". La seva relació de "confiança" feia que la menor volgués mantenir els lligams amb ell, però sense continuar les relacions. Segons ha dit, algunes vegades l'havia amenaçat de fer mal a la seva mare si no accedia a mantenir relacions. "No era conscient de la situació, volia estar amb ell tot i que sabia que no era el millor per mi", ha relatat.

Durant aquests quatre anys, la germana gran va començar a veure que «passaven coses estranyes» i sentia sorolls dins l’habitació. Per això, va confrontar la seva germana, però aquesta mai li ho va explicar. També ho va dir a la seva mare, i aquesta va parlar amb tots dos, però li ho van negar. De fet, la mare ha manifestat que «mai vaig sospitar res», i que més enllà d’aquesta conversa amb les seves filles, no va saber els fets fins al 2019.

Denúncia per desaparició

Va ser aquell any quan els fets van sortir a la llum. Llavors la víctima havia conegut un noi per Internet, i va començar a fer-li regals gràcies als diners que li donava l’acusat «a canvi de mantenir relacions sexuals» Tot plegat fins que un dia va marxar de casa per trobar-se amb el noi, fet que va desencadenar en una denúncia per desaparició i la posterior explicació de tots els fets per part de la víctima.

L'acusat, en canvi, nega que hagi mantingut mai relacions sexuals amb la víctima i nega que l'habitació estigués assegurada amb cap llisquet. Segons ell, la menor va sentir-se traïda durant l'episodi de la seva desaparició perquè no va ajudar-la, i per això va denunciar-lo. També ha assegurat que la seva parella maltractava les seves filles amb «pals i corretges», i que la víctima havia patit assetjament escolar. Segons la seva defensa, la simptomatologia de la víctima pot ser multicausal, i sosté que no hi ha «cap prova» que demostri que els presumptes abusos es van produir. Per això demana que l’absolguin.

Les pèrites van indicar que la víctima ha tingut una simptomatologia traumàtica «molt forta» per la qual necessita tractament psiquiàtric i que l’ha dut a patir una síndrome d’estrès posttraumàtic i diversos intents de suïcidi. Pel que fa a la relació de la menor amb el seu padrastre, l'han descrit com una "relació de poder" en la que l'home tenia el "control" i s'aprofitava de la confiança mútua i del seu rol com a figura paternal de la víctima.

La psiquiatra que va atendre-la del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil del Gironès ha indicat que al principi «no es reconeixia com a víctima» i que estava «molt confosa i enamorada», i que el seu relat era «sincer». 

Serà el tribunal de la secció quarta qui haurà de valorar els indicis del cas a l'hora de dictar sentència.