Usuaris de La Sopa es queixen de la «manca d’ajudes i recursos» del servei

Protesten per la «mala gestió» de la direcció, que, diuen, no els ofereix prou quantitat de menjar i no els deixen repetir

Lamenten les discussions i baralles que es donen de forma recorrent entre les mateixes persones que utilitzen el servei 

La façana del Centre d'Acollida i Serveis Socials de La Sopa, al Barri Vell de Girona

La façana del Centre d'Acollida i Serveis Socials de La Sopa, al Barri Vell de Girona / MARC MARTI FONT

Josep Coll

Josep Coll

Diferents usuaris del Centre d’Acollida i Serveis Socials de La Sopa s’han unit per denunciar la «manca d’ajudes i recursos» que ofereix el servei des de fa un temps enrere. Les persones, que han volgut quedar en l’anonimat, són habituals de La Sopa i es queixen que la situació amb l’antiga directora, Rosa Angelats, ja no era bona, però que «s’ha agreujat» amb el relleu a la direcció que va agafar Carlos Fàbregas l’any 2022. Especialment, denuncien «una mala gestió», problemes amb el menjar i múltiples conflictes entre els mateixos usuaris, que són recurrents.

«El menjar que sobre el llencen a les escombraries», lamenten els usuaris. I és que, segons afirmen, «no podem repetir» i també critiquen la manca de segons quins productes com oli, sal o pa. «Tot el que sobra es podria donar a altra gent», expliquen aquests usuaris que també apunten que «el menjar està pensat per als musulmans». I és que, per exemple, en cap moment se’ls ofereix carn de porc per menjar i se’ls «priva» de certs aliments. Per això, tot i que «respectem les cultures», reclamen que hi pugui haver dues classes de menú.

A més, i tot i que l’Ajuntament de Girona va explicar que ara donava ampolles d’aigua a causa de la calor als usuaris de La Sopa, els denunciants afirmen que «això no és així». Sí que ara els donen aquestes ampolles d’aigua, diuen, però és perquè «la màquina d’aigua s’ha espatllat». Per això, demanen que es pugui arreglar i poder-la fer servir, sobretot, durant l’estiu, quan les temperatures són més elevades.

Per altra banda, també denuncien la gran quantitat de baralles i discussions que hi ha sovint entre els usuaris. En aquest sentit, demanen «mesures definitives», ja que les que hi ha ara permeten a aquests usuaris tornar a fer ús del servei. I és que «depenent del grau» un usuari pot ser «expulsat» de La Sopa durant una setmana, «si hi ha una discussió», o tres mesos, «en cas de baralla». A més, denuncien que molts d’aquests usuaris «problemàtics» acudeixen a La Sopa sota els efectes «d’alcohol i drogues».

A part que «ho tenim complicat per entrar a treballar a algun lloc», els usuaris denuncien que el tractament dels treballadors del servei «no és bo». Tot i així, expliquen que «no tenim prou força» per poder combatre contra aquesta situació, perquè en són una quinzena que s’han unit per fer aquestes protestes. En canvi, a La Sopa hi ha una setantena d’usuaris. Els que volen denunciar els fets acaben demanat «canviar els treballadors» perquè «n’hi ha que manipulen».

«Ara hi ha més usuaris»

L’Ajuntament de Girona explica, referent al menjar, que la quantitat és la mateixa sempre. Tot i així, des del servei reconeixen que «ara hi ha més usuaris i pot ser que no hi hagi tant menjar per repetir», però, a diferència dels usuaris, afirmen que «es pot repetir».

Per altra banda, les mateixes fonts municipals admeten que la sal i l’oli s’han tret de les taules per diferents motius, però detallen que el menjar sempre surt cuinat amb aquests productes.

Quant a les incidències que es produeixen entre els usuaris, el consistori explica que no se n’han detectat més de les que solen ser habituals. També exposa que s’ha de tenir en compte «que hi conviuen i utilitzen els serveis diferents persones, cadascuna amb una situació i problemàtica diferent».

A part, les fonts de l’Ajuntament consideren que La Sopa «pateix una manca de recursos des de fa anys» tot i ser l’únic centre d’acollida que hi ha les comarques gironines. Per això, afirmen que volen treballar conjuntament amb la Generalitat i la Diputació de Girona per poder obrir un nou centre que permeti reduir la pressió d’aquest servei d’acollida situat al Barri Vell de la ciutat.

Subscriu-te per seguir llegint