Descobreixen tres cultius i 59 quilos de cabdells de marihuana enmig d'un paratge dels Àngels

La Policia Municipal de Girona i els Mossos d'Esquadra comissen 1.360 plantes a les Gavarres

Els cultivadors van muntar un gran campament a la zona, van punxar la llum d'un mas en desús i van fer destrosses al medi com ara talar arbres i construir com una presa per portar l'aigua a les plantes

Una de les plantacions dels Àngels

Una de les plantacions dels Àngels / Mossos

Eva Batlle

Eva Batlle

La Policia Municipal de Girona i els Mossos d'Esquadrahan desmantellat tres plantacions de marihuana situades als Àngels, enmig de les Gavarres. La policia va localitzar els tres cultius de marihuana i durant la intervenció a la zona va confiscar 1.360 plantes de marihuana i prop de 60 quilos cabdells.

Els cultivadors van muntar un gran campament a la zona, van punxar la llum d'un mas en desús i van fer destrosses al medi com ara talar arbres i construir com preses per portar l'aigua a les plantes.

De moment no s'han produït detencions, però els delictes que se'ls acusaria són: un en contra dels recursos naturals i el medi ambient i un delicte contra la salut pública pel tràfic de drogues.

Els fets es munten a finals de setembre quan van arribar informacions als Mossos d'un ciutadà de la possible existència dels cultius de droga i la Policia Municipal de Girona també van recopilar informacions sobre el mateix. Per aquest motiu, la Unitat de Drons dels Mossos va sobrevolar la zona on se'ls indicava que hi podia haver els cultius i ho va confirmar.

A partir d'aquí la Unitat d'Investigació dels Mossos comença a indagar i juntament amb la Policia Municipal i agents de l'ARRO dels Mossos, el dia 10 d'octubre cap a les set del matí van desmantellar els cultius.

Campament distribuït

Es van desplaçar sobre el terreny i van anar fins a un paratge dels Àngels, en ple parc natural de les Gavarres i encara terme municipal de Girona. D'entrada van localitzar un gran campament i on suposen que hi vivien diverses persones, que no van localitzar en el moment dels fets. Aquest estava format per diverses tendes de campanya que estaven dividides i destinades a diferents usos: hi havia els dormitoris, la cuina, un magatzem, una àrea amb assecadors de marihuana de grans dimensions, entre altres.

A banda, aquest campament s'abastia de la llum punxada d'un mas en desús i el seu propietari no en tenia coneixement. Concretament, els agents van observar que els cables que sortien de forma fraudulenta del quadre de llums del mas anaven a la cabana habilitada com a assecador de marihuana. Aquí dins, els policies van trobar una gran quantitat de cabdells que es trobaven en estenedors en procés d'assecament. També van trobar-se droga ja preparada per al consum en bosses de plàstic.En aquesta zona hi havia moltes plantes de marihuana, tallades i llançades a terra sense els cabdells de marihuana.

Els cultius

Els agents van pentinar el voltant del campament on van localitzar tres plantacions de marihuana en estat de floració final.

El primer cultiu estava format per 360 plantes de marihuana i al seu costat, hi havia un altre campament més petit amb una tenda de campanya condicionada per a dues persones i lloc per cuinar. Les altres dues plantacions eren més grans, la segona tenia 400 exemplars i la darrera, 600.

En total, la policia va desmantellar tres plantacions i les brigades de medi ambient municipals de Girona van destruir les 1.360 plantes que estaven a punt de tallar i que pesaven més d'una tona -1,3 tones-. Segons la policia, aquestes plantes podien arribar a donar 269,688 quilos de droga. A banda de les plantes, els agents van requisar 59,48 quilos de cabdells, que pesaven 329,17 quilos. Aquests cabdells tindrien un valor de 822.932 euros al mercat negre.

Les bases artificials

Les bases artificials / Mossos

Destrosses al medi

A banda del tràfic de drogues, la policia considera que hi ha un delicte contra el medi ambient perquè els cultivadors van causar greus destrosses a les Gavarres. Concretament, van fer una tala indiscriminada d'arbres per condicionar el terreny pels cultius. A banda, van muntar bases d'aigua artificial com si fossin preses i que estaven destinades al rec de les plantacions.

Aquestes han provocat una afectació directa sobre la riera perjudicant l'equilibri ecològic i de l'ecosistema, segons els investigadors. Ja que es va manipular i s'extreia aigua en època de restricció per la sequera.

Al mateix temps,consideren que també s'ha perjudicat el terreny perquè els impulsors dels cultius van abocar residus sobretot de plàstic per poder condicionar el terreny. Els agents van trobar mànegues, cablejat i material divers per tota la zona.