Un bar musical per fomentar el talent local, un dels projectes creats per alumnes de FP

L'institut Montilivi de Girona celebra el Mes de l'Emprenedoria Social, on un centenar  d’estudiants de cicles formatius han de dissenyar projectes empresarials viables per a donar resposta a un desafiament i promoure l’esperit emprenedor

L'equip d'Adam Cot, artífexs del projecte de bar musical.

L'equip d'Adam Cot, artífexs del projecte de bar musical. / Pep Mares

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Muntar un bar musical als afores de Girona amb concerts diaris per a fomentar el talent local. Aquest és un dels projectes guanyadors de la primera edició del Mes de l'Emprenedoria Social, que aquests dies s’està celebrant a l'institut Montilivi de Girona entre els alumnes de Formació Professional. Per l’estudiant d’Adam Cot -un dels artífexs del projecte, juntament amb Jaume Alarcón, Sandra Montes i Júlia Vera-, «a la província de Girona hi ha un dèficit d’equipaments pel públic jove». Tot i que estudien un Grau Superior en Laboratori d’anàlisi i control de qualitat, van decidir gestar aquesta idea (que han hagut de desenvolupar en només tres dies) perquè «és una preocupació molt recorrent entre els joves»

Crear un espai de bricolatge per a ensenyar a la ciutadania a donar una segona vida als mobles; posar en marxa un servei d’assessorament que, a partir de la intel·ligència artificial, ajudi a decidir als consumidors quin cotxe comprar; o una línia de productes ecològics de neteja de vehicles també han estat alguns dels projectes reconeguts.

Sota el repte «Com generar noves oportunitats d'ocupació i de millora de la qualitat de vida a Girona a través de l'economia social», el projecte busca impulsar la cultura empresarial social i promoure l’esperit emprenedor entre els estudiants i la comunitat educativa, oferint un aprenentatge pràctic a través de tallers per a crear projectes empresarials viables. Ho fan utilitzant la metodologia centrada «en el format de bootcamp amb un enfocament hackatonià». I és que els estudiants s'enfronten a un repte específic i tenen un temps determinat per proposar un prototip que respongui a aquest desafiament. Seguint les premisses del mètode Design Thinking i Lean Startup, els estudiants participants adquireixen coneixements i els apliquen per a construir el seu prototip, fet que els permet comprendre conceptes bàsics d'emprenedoria i innovació, desenvolupar habilitats de resolució de problemes, fomentar la creativitat i aplicar el pensament crític.

Les activitats es duran a terme fins al 14 de desembre i hi participaran un centenar d’estudiants de FP del centre educatiu gironí. El projecte que obtingui la millor qualificació rebrà el suport i la mentoria necessaris per a ser presentat al Premi d'Emprenedoria de la FP a la ciutat de Girona 2023, una iniciativa que reconeix i promou l'esperit emprenedor i innovador dels estudiants de cicles formatius.

Segons el responsable del projecte del Mes de l’Emprenedoria Social, Pep Mares, la valoració és «molt positiva» i subratlla que «els estudiants s’han quedat sorpresos de la complexitat d’emprendre, així com tots els passos que cal fer per a muntar un negoci». Esperen que aquest esdeveniment fomenti la innovació, la creació d'ocupació i el desenvolupament econòmic a la regió, i que inspiri als estudiants a ser «agents de canvi».

Subscriu-te per seguir llegint