Premi d'Honor | Montserrat Fontané: La roca mare
«I això que sou el millor restaurant del món qui us ho ha dit?». Aquesta va ser la primera frase que va pronunciar Montserrat Fontané (Sant Martí de Llémena, 8 de juny del 1936) en conéixer que El Celler de Can Roca, impulsat pels seus tres fills, Joan, Josep i Jordi, havia estat reconegut com a millor restaurant del planeta per la revista Restaurant. Era l'any 2013 i el comentari reflexa perfectament el tarannà de senzillesa que l'ha caracteritzat sempre i que ha inculcat i traslladat als seus triestrellats fills. Es pot ser el millor cuiner del món, el millor sommelier, o el millor pastisser però sempre tocant de peus a terra i sense creure-s'ho. Aquesta manera de ser tan senzilla també s'ha traslladat als fogons del restaurant Can Roca de Germans Sàbat que va obrir el 1967 juntament amb el seu marit, en Josep, que va deixar l'ofici de xòfer per acabar també treballant al restaurant.
També dona caràcter i personalitat com una roca -en geologia la roca mare és la primera capa de la Terra- haver nascut a Can Batista de Sant Martí de Llémena, territori natural entre la Garrotxa i el Gironès. I ella, en l’univers Roca és la primera capa. La seva cuina és la de sempre, la de la cocció lenta, la dels ingredients naturals, la que ara fan als seus fills però elevada a la màxima expressió gastronòmica, la dels canelons, la de l'escudella i carn d'olla, la del rostit, la dels calamars a la romana... Sense la seva aportació a la cuina segur que El Celler ara tampoc existiria. Si no hagués estat per la passió i vocació per a la cuina i per haver transmès tot aquest amor als seus tres fills en Joan, en Josep i en Jordi no haguessin estat reconeguts com els millors del món. Fontané també ha estat la millor del món des del seu raconet de la cuina de Can Roca, a l'entrada del barri de Germans Sàbat i des d'on s'ha mantingut fins ara. I aquesta humilitat és la que fa que encara desenes de comensals s'acostin cada dia al seu restaurant per degustar el seu clàssic menú d'entrant, primer plat, segon plat i postres. I a més, a la seva cuina s'apleguen diàriament els seus tres fills i tot l'equip que treballa uns metres més enllà, a El Celler.
La seva trajectòria també li ha reconegut diverses distincions com la de filla predilecta de Sant Martí de Llémena juntament amb el seu marit Josep Roca Pont. El 2014 també va rebre el Premi Nacional de Cuina Lola Torres que atorga la fundació benèfica i cultural Amics de Galícia, per apostar per la màxima qualitat en les matèries primeres i receptes de sempre.
- Premi Cultura | Albert Serra: L'"enfant terrible" del cinema
- Premi Esportiu | CPA Olot: Un club amateur a l'elit mundial del patinatge
- Premi Empresa | Wikiloc: Una trajectòria empresarial sense perdre mai el nord
- Premi Solidari | Oncolliga: Missió: millorar el benestar i vida dels malalts de càncer
- Premi Científic | Josep Burch: Una carrera dedicada a la recerca del nostre passat
- Així és com has de caminar (segons els nutricionistes) per perdre pes sense esforç
- El truc de la fregona que fa embogir a tothom: les juntes queden impecables
- Pere Guardiola admet que la UEFA només permetrà 9.000 espectadors a Montilivi per la Champions
- El PP proposa una “autopista fiscal” perquè Catalunya sigui la comunitat que pagui els impostos més baixos
- Els metges demanen eliminar-lo dels sopars: té fama de saludable, però no ho és
- «Després d’un any amb fàrmacs antiobesitat es torna al mateix pes»
- Necrològiques , Noticies de Necrològiques - Diari de Girona
- Les pluges augmenten la capacitat dels embassaments per sobre del 18%