Mor Paco Darné, històric perruquer de Girona

Es va jubilar el 2012 després d'haver exercit l'ofici durant 56 anys

Paco Darné i la seva dona, Cati Xifra, l'any 2012, quan el perruquer es va jubilar.

Paco Darné i la seva dona, Cati Xifra, l'any 2012, quan el perruquer es va jubilar. / Marc Martí Font

DdG

Francesc “Paco” Darné, històric perruquer de Girona que va exercir l’ofici durant 56 anys, ha mort als 81 anys. El seu pare va inaugurar una barberia a la ciutat el 1939, al carrer de la Rutlla. Després, pare i fill es van traslladar a Antic Roca, i més tard Paco Darné va obrir el seu propi saló de perruqueria per a homes i barberia a Emili Grahit amb l’ajut de la seva dona, Cati Xifra.

En una entrevista a Diari de Girona en ocasió de la seva jubilació, l'any 2012, Paco Darné confessava sobre els inicis de la seva activitat professional que “de petit el meu pare sempre em deia: ‘vine una estona’, i em va començar a agradar. I això que després de casat vaig treballar un temps a Banca Catalana... sense deixar l'ofici, ja que a les tardes no treballava i ajudava el meu pare”.

Persona cordial i empàtica, Darné tenia una clientela fidel amb la qual mantenia molt bona relació: "Conec els clients de fa molts anys, i expliquen les seves coses", responia quan se li demanava si en tots aquests anys exercint de perruquer també havia hagut de fer de confessor i de psicòleg. De fet, assegurava que encara afaitava els dissabtes clients de l'època del seu pare.

Però també era inquiet i li agradava estar al cas de l'evolució del món de la perruqueria, la qual cosa el portava a viatjar a congressos internacionals amb la seva dona, i a oferir al seu establiment les noves tendències i productes que hi trobava, sempre amb la intenció de proporcionar el millor servei.

La cerimònia de comiat de Paco Darné serà aquest dijous 30 de novembre, a dos quarts de quatre de la tarda, a la parròquia de Sant Narcís de Girona.