Girona projecta un pavelló al Puig d’en Roca a més del previst a Palau-sacosta

El pressupost del 2024 inclou una partida per avançar en l’equipament de Palau 3 però, en paral·lel, l’Ajuntament i la Generalitat ja busquen socis per fer-ne un altre als terrenys cedits pel govern català on antigament hi havia un camp de futbol

L’espai de la zona del Puig d’en Roca on hi havia hagut una pista poliesportiva i un camp de futbol, ja enderrocats.

L’espai de la zona del Puig d’en Roca on hi havia hagut una pista poliesportiva i un camp de futbol, ja enderrocats. / Marc Martí Font

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L’Ajuntament de Girona treballa perquè hi hagi dos nous pavellons a la ciutat. És públic l’interès de l’actual equip de govern de seguir avançant en la construcció d’un tercer pavelló al complex de Palau-sacosta, al costat dels altres dos. El denominat Palau 3. Però, el tinent d’alcaldia de Cultura i Esports, Quim Ayats, ha revelat que, amb la Generalitat, ja han iniciat els contactes per tal que també se’n pugui aixecar un altre al Puig d’en Roca, a l’esplanada on antigament hi havia hagut una petita pista poliesportiva descoberta i un camp de futbol. Propietat del Departament de Treball, va acabar en estat d’abandonament fins que les màquines van enderrocar les estructures existents i es va cedir a l’Ajuntament.

 El de Palau 3 i el del Puig d’en Roca serien dos equipaments que donarien resposta a diferents disciplines i servirien per esponjar i donar cabuda a les activitats d’entitats esportives que ara han de fer equilibris per poder tenir una rutina i un espai més o menys fix. En cap cas serien per a l’esport d’elit. No hi hauria un «Fontajau 2».

Ayats apunta que Girona «és una ciutat d’èxit en l’àmbit cultural i en l’esportiu» i remarca que la mitjana d’esportistes que hi ha a la ciutat és més elevada que la mitjana catalana. Això ho considera bo, però, al mateix temps, suposa un repte: complaure’ls. «Tenim més practicants que la mitjana i ho celebrem. Però això vol dir més demanda d’usos d’equipaments i això comporta uns deures i unes obligacions evidents», assenyala. Això significa que els esportistes puguin tenir les infraestructures que mereixen. «Anteriorment s’han fet millores en camps de futbol i amb la gespa artificial. Ara toquen pavellons», exposa Ayats. «Tothom sap que en els pavellons actuals, totes les pistes estan ocupades i cada any som més i hem de donar resposta a aquest fet», insisteix el republicà.

La zona de Palau- sacosta on s’hi vol aixecar el tercer pavelló del complex esportiu.

La zona de Palau- sacosta on s’hi vol aixecar el tercer pavelló del complex esportiu. / Marc Martí Font

Fil a l’agulla al pressupost

És amb aquest relat que neix l’interès, primer per fer el que ha de ser el pavelló Palau 3. En el pressupost municipal per al 2024 hi ha una partida de 50.000 euros que hauria de servir per redactar el projecte. Per al 2025 i el 2026 hi hauria el gruix de la inversió per fer realitat aquest nou pavelló, que ja era un compromís d’Àdam Bertran, anterior i actual regidor delegat d’Esports. De fet, és el punt 33 del pacte del govern tripartit independentista s’hi va escriure: «Construir el pavelló Palau 3 per donar resposta a les entitats i clubs esportius de la ciutat, creant un nou complex esportiu i millorant i ordenant la distribució d’equipaments esportius entre els clubs, amb especial atenció als menys habituals». Les despeses seran menors perquè seran compartides amb els equipaments esportius que hi ha al costat.

«A Girona tenim més practicants que la mitjana i ho celebrem. Però això vol dir més demanda d’usos d’equipaments i això comporta uns deures evidents»

Quim Ayats

— Tinent d'alcaldia de cultura i esports

Però Ayats considera que no n’hi ha prou i ha afegit al relat que, ja està fent un treball paral·lel per poder fer un altre pavelló als terrenys cedits per la Generalitat al Puig d’en Roca. «Necessitem una aposta d’espais i d’equipaments esportius ara. Són els més urgents. Donaria oxigen a la resta de la ciutadania i equipaments», insisteix el tinent d’alcaldia republicà. «Vam desencallar la cessió dels terrenys per part de la Generalitat en mandat anterior i ara hem de mirar com ho podem fer plegats. Buscarem  socis per construir des del minut zero sinó no tindrem capacitat financera per fer els dos pavellons», insisteix. 

Recorda que «l’èxit esportiu de la ciutat també hi és perquè hi ha un treball de base» i que els gironins practiquin esport és bo «perquè és una eina de cohesió i de desenvolupament». En aquest sentit, explica que els clubs de futbol i de bàsquet estan creixent també com a èxit dels grans clubs però també ho fan entitats esportives dedicades al volei, al futbol sala, al judo o tennis taula, entre d’altres. 

Subscriu-te per seguir llegint