Pressió policial als patinets elèctrics a Girona: les multes per infraccions es multipliquen per sis en un any

La major part (69%) són perquè els conductors circulaven per llocs no habilitats sobretot per la vorera

Un patinet circulant pel carril bici del carrer de Santa Eugènia de Girona, en una imatge d’arxiu.

Un patinet circulant pel carril bici del carrer de Santa Eugènia de Girona, en una imatge d’arxiu. / Aniol Resclosa

DdG

La Policia Municipal de Girona ha interposat més multes als conductors de patinet elèctric durant el 2023. S'han multiplicat per sis en tan sols un any i la major part (69%) són perquè els conductors circulaven per llocs no habilitats, sobretot per la vorera. Les dades mostren que entre l’1 de juliol al 15 de desembre de l’any passat es van posar 964 denúncies, mentre que el 2022 se’n van registrar 151 en el mateix període.

La regidora de Convivència i Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Aliu Gifre, destacat que “la prioritat en la mobilitat a la ciutat de Girona són sempre les persones vianants” i afegeix que posen “l'accent en la necessitat de retirar els patinets de les voreres perquè és on generen situacions de perillositat cap a les persones que van a peu. Els patinets elèctrics poden ser aliats per una mobilitat sostenible, però hem de poder garantir que circulin pels llocs habilitats”, ha afegit. La voluntat del consistori és la “d'ordenar la mobilitat”, indica l'ajuntament en un comunicat.

Des que el 2020 es va implementar l’ordenança de circulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP), on s’inclouen els patinets elèctrics, la Policia Municipal de Girona ha desenvolupat campanyes informatives, primer, i sancionadores, després, per tal de garantir la seguretat de totes les persones que circulen per la via pública.

Al llarg del 2023, es van realitzar 525 controls amb aquesta finalitat. En aquests dispositius es van controlar un total de 2.020 patinets elèctrics i es van posar 964 denúncies.

Anar per la vorera

D’aquestes, el 69% eren per circular per llocs no habilitats com, majoritàriament, la vorera. Concretament, es van interposar 666 sancions per aquest fet. El 2022 aquesta xifra també era la més alta i va suposar el 73,5% del total de denúncies d’aquell any.

La resta d'infraccions més comunes són: no respectar els senyals de trànsit o no fer un bon ús dels patinets elèctrics. En concret, el 2023 es van posar 156 sancions per circular dues persones sobre el patinet elèctric, 50 per no respectar el semàfor, 44 per fer ús del mòbil o dels auriculars, 35 per anar en direcció prohibida i 13 per altres motius. 

Aquest 2024, i amb l’objectiu de reduir el nombre d’infraccions, el cos policial continuarà fent campanyes puntuals i periòdiques. Alhora, els i les agents que patrullen per la ciutat prioritzaran, entre altres aspectes, la denúncia dels VMP que incompleixin la normativa actual.