Girona lidera un projecte per crear un servei integral que lluiti contra tota mena de discriminacions

S'enquestaran 400 persones, s'oferirà atenció als centres cívics i es vol impulsar la mediació

La façana de l'Ajuntament de Girona, a la plaça del Vi.

La façana de l'Ajuntament de Girona, a la plaça del Vi. / Xavier Pi / ACN

Xavier Pi / ACN

Xavier Pi / ACN

L'Ajuntament de Girona lidera un projecte amb fons europeus per crear un servei integral que lluiti contra tota mena de discriminacions. A més del consistori, també hi participen la Universitat de Girona (UdG), la Fundació Ser.gi i la Fundació Girona Regió del Coneixement. L'objectiu, subratlla la regidora d'Igualtat, Amy Sabaly, és avançar "cap a una societat més inclusiva i més garant dels drets i les llibertats". El projecte ha rebut una subvenció de més de 330.000 euros, dura dos anys i es fa conjuntament amb la ciutat italiana de Reggio Emilia (agermanada amb Girona). En una primera fase, s'enquestaran 400 persones, s'oferirà atenció als centres cívics i es vol impulsar la via de la mediació a l'hora d'atendre i resoldre els casos.

El projecte per crear un servei específic contra la no-discriminació s'ha batejat amb el nom 'Commit to Rights' (en anglès, 'Comprometre's amb els drets'). Allò que es vol és que consistori, universitat i tercer sector vagin a l'una a l'hora d'impulsar polítiques públiques inclusives que permetin prevenir les discriminacions i millorar la resposta quan se'n detectin casos.

Sabaly ha subratllat que el nou servei abraçarà tota mena de discriminacions. Entre aquestes, racisme, antisemitisme, xenofòbia, LBGBTIQfòbia i també les que fan referència a motius com l'edat, la llengua, la situació econòmica o les discapacitats.

El projecte dura dos anys, ha rebut una subvenció de 332.645 euros d'una convocatòria europea i és compartit amb la ciutat italiana de Reggio Emilia (amb la qual hi ha un agermanament des del 1982). En el cas de Girona, a més de l'ajuntament també hi participen la UdG, la Fundació Ser.gi i la Fundació Girona Regió del Coneixement. I pel que fa a Itàlia, a més del consistori de Reggio Emilia també hi pren part la Fondazione E35.

L'objectiu final és crear un servei d'atenció a les víctimes de discriminació per donar-los suport i acompanyar-les. Bé sigui a través de la mediació -una via que es vol impulsar- o, si és el cas, jurídicament (quan es presenti denúncia). La creació del servei, de fet, respon a un dels 64 objectius de ciutat que va fixar l'acord de govern entre Guanyem, Junts i ERC.

Enquestes, atenció i formació

D'entrada, el projecte començarà a caminar amb una primera fase d'anàlisi i recollida de dades, que començarà aquest març. La UdG treballarà per crear una base de dades que permeti recollir informació i conèixer més a fons les discriminacions. Entre d'altres, es farà una enquesta a 400 persones.

A més, amb el suport de diferents entitats, l'Ajuntament també dissenyarà com ha de ser el circuit d'atenció a les víctimes i les diferents metodologies d'intervenció davant els casos de discriminació. Aquí, es comptarà amb la veu del Consell de Cohesió i Serveis Socials (un organisme que treballa per fomentar la participació ciutadana i el debat al voltant de la inclusió social). Es preveu que l'any que ve es pugui fer una primera prova pilot d'atenció a la víctima per avaluar-ne els resultats.

El projecte també compta amb una tercera pota: la de la formació. Aquí, es formaran 50 persones (tant d'entitats, com de societat civil i de l'administració) que hagin de tractar casos de discriminació. A més, també s'impulsaran campanyes de conscienciació dirigides a la ciutadania.

Estudiar una futura oficina

La regidora d'Igualtat explica que, d'entrada, l'atenció a les víctimes s'oferirà des dels centres cívics i equipaments municipals (amb tècnics que es desplaçaran in situ). I que al llarg d'aquests dos anys s'estudiarà obrir una oficina específica a la ciutat que canalitzi els casos de discriminació.

"Tot aquest procés de treball que engeguem ara ens servirà també d'embrió per a aquesta futura oficina", ha dit Sabaly. "Però també al llarg d'aquests dos anys, amb el marge que tindrem per anar implantant els serveis, acabarem de veure realment si hi ha o no aquesta necessitat", ha afegit la regidora d'igualtat.

La tinenta d'alcaldia i regidora de Servei a les Persones, Núria Riquelme, ha volgut posar en valor que el 'Commit to Rights' és "un projecte de ciutat", perquè a més del consistori també hi estan implicades "moltes mirades que han de ser capaces d'afavorir la inclusió social de tota la ciutadania, garantint la igualtat de tracte i la no-discriminació". "Desplegar una iniciativa que agrupi tant l'Ajuntament com les entitats és la millora manera d'afrontar plegats les discriminacions i trobar eines per eliminar-les", ha conclòs Amy Sabaly.