L’empresa triada per millorar la il·luminació de la Devesa rebaixa un 25,3% el preu inicial

L’Ajuntament preveia un preu màxim d'1.248.575 euros i Enllumenats Costa Brava s’ha ofert per 931.700 euros, que és una rebaixa de 261.800 euros

Les obres duraran més d’un any i s’aturaran durant el període d’activitats a la zona firal

Pals de fusta que serveixen per il·luminar els passejos del parc de la Devesa.

Pals de fusta que serveixen per il·luminar els passejos del parc de la Devesa. / Aniol Resclosa

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L’empresa seleccionada per la Mesa de contractació per fer l’esperada millora en la il·luminació del parc de la Devesa havia fet una proposta que rebaixa el preu inicial previst per l’Ajuntament en un 25,3%. Al concurs públic per fer els treballs s’hi havien presentat nou ofertes. El preu màxim que assumia l’Ajuntament era d’1.031.880 euros (sense tenir en compte l’IVA) i la vencedora, Enllumenats Costa Brava va oferir els seus serveis per 770.000 (també sense IVA). Són 261.880 euros de diferència. Amb IVA, correspon a 931.700 euros, quan el preu de sortida era d'1.248.575 euros. La millora de la il·luminació és una llarga demanda dels veïns i usuaris per dignificar l’espai i, sobretot per guanyar seguretat.

Ara l’Ajuntament ha de donar el vistiplau a la proposta de la Mesa de contractació. Segons aquest organisme, s’ha comprovat que aquesta oferta no pot ser qualificable com a desproporcionada o anormalment baixa», en virtut del plec de clàusules. Durant el procés d’anàlisi de les nou ofertes, inicialment se’n va descartar a cinc, tot i que se’ls hi va demanar aclariments. Una era precisament la que ha acabat obtenint la millor puntuació. 

Repescada

A Enllumenats Costa Brava, per exemple, se li va demanar que exposés quin sistema anticorrosió aplicaria a les bases de les columnes de llum i quin producte utilitzaria. També es va detallar que havia marcat més de les caselles del que calia a l’hora d’assenyalar el sistema de telegestió. L’empresa va acabar explicant i indicant tot el que se li demanava i va ser repescada. Amb cinc empreses sobre la taula i amb la millor oferta econòmica i tècnica, la mesa de contractació va considerar que aquesta era la millor proposta per tirar endavant el projecte.

 Els treballs han de servir per canviar els punts de llum actuals, molts dels quals de fusta i antics, d’aquesta manera, millorar la sensació de seguretat a la zona. 

S’intervindrà al Camp de Mart, a la majoria dels passejos interiors i al que va de la caseta del rellotge al Palau Firal

El projecte de renovació de tot l’enllumenat que passa per l’interior del parc consta de cinc fases que tenen un cost de gairebé dos milions d’euros i ara, s’ha posat a concurs la realització de les fases 0, 1 i 3. Més endavant es faran les fases 2 i 4.

La fase 0 -també anomenada fase auxiliar- correspon a l’espai del Camp de Mart on actualment hi ha l’espai de cal·listènia, el tancat per a gossos i el tram del passeig camp de Mart que dona accés a la zona esportiva de la Devesa des del passeig de la Devesa. La fase 1 la correspon a gairebé tots els passejos del parc: el de la Sardana, una part del Ter, el Central, el de la Barca, el del Roserar i la plaça de les Botxes. Finalment, la fase 3 es coneix com la de la «façana» de la Devesa. Aquesta part inclou el tram del passeig de la Devesa entre la caseta del rellotge i el Palau Firal, que transcórrer en una part pel costat del carrer del Riu Güell. 

El termini

La durada del contracte s’estableix per un termini màxim de 52 setmanes, d’acord amb el programa de Treballs que conté el projecte aprovat. A aquestes 52 setmanes cal afegir sis setmanes més, en concepte de la suspensió temporal que caldrà efectuar obligatòriament per la preparació, celebració i recollida dels muntatges de les fires de Sant Narcís, que se celebren anualment en el recinte del Parc de la Devesa. 

Les dues fases que s’executaran més endavant comprendran l’interior de les illes d’arbres -set en total- i la zona de pícnic (fase 2, i l’espai situat al costat de Fira de Girona i l’Auditori, així com la part restant del passeig del Ter, que va des del tancat de gossos fins a l’Auditori i en el qual no s’haurà actuart en la fase 3.