Prudència dels botiguers i comerciants amb la creació de l'APEU a Girona

Alguns propietaris dels negocis situats entre les places Independència i Catalunya, passant per la rambla de la Llibertat i el carrer Santa Clara, veuen amb bons ulls dinamitzar la zona comercialment, però d’altres s’hi mostren més reticents

Diverses persones caminant pel carrer Santa Clara de Girona en una fotografia d'arxiu.

Diverses persones caminant pel carrer Santa Clara de Girona en una fotografia d'arxiu. / Marc Martí Font

Josep Coll

Josep Coll

Controvèrsia i prudència dels comerciants i botiguers de les places Independència i Catalunya, el carrer de Santa Clara i la rambla de la Llibertat davant el projecte que volen impulsar Girona Centre Eix Comercial i l’Associació d’Hostaleria de Girona per reforçar l’espai comercial d’aquesta zona. La idea és que el sector, que engloba 208 locals, s’acabi convertint en la primera Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) de la ciutat, en un procés participatiu que pretén portar-se a votació després de l’estiu. Aquest ha de ser aprovat per majoria i han d’acabar votant el 50% dels negocis.

La zona presenta una gran varietat d’establiments. Per una banda, hi ha un 68% de comerços varis, com botigues de roba, de calçats, d’accessoris o joies. També un 25% de locals de restauració, siguin bars o restaurants. Tota aquesta complexitat fa que hi hagi diferents visions sobre l’APEU. A part dels que ho veuen amb bons ulls, altres que es mostren més prudents i un grup també que no ho veu gens clar, també hi ha aquells que s’han d’acabar d’informar sobre un tema complex. I és que si s’acaba tirant endavant l’APEU, tots els negocis hauran de pagar una quota, votin a favor o en contra en el procés participatiu. 

«Pagar una quota obligada»

Una de les propietàries que no ho veu «clar» és Montse Guirado, de la botiga Guillamet, a la rambla de la Llibertat. Ella va assistir a la primera reunió informativa que es va fer dilluns i diu que «no van explicar res massa clar». I és que l'APEU pretén dinamitzar una zona comercial de la ciutat, amb més activitats, però també amb més neteja o seguretat. Guirado assenyala que això «és feina de l’Ajuntament» i, per això, no veu amb bons ulls pagar una quota, sobretot, «pels temps en què estem»

Tampoc troba bé que «s’hagi de pagar una quota obligada» Núria Rodrigo, de Calçats Núria Rodrigo, a plaça Catalunya, tot i que ella no va assistir a la reunió perquè no creu «amb aquestes coses». De fet, altres propietaris amb els quals ha parlat Diari de Girona, que volen quedar en l’anonimat, afirmen que no volen pagar per un servei que ja dona l’Ajuntament (com el de la neteja i la seguretat). Altres, en canvi, expliquen que s’han d’informar més bé del tema. En tot cas, en la presentació ja es va dir que serien «quotes assumibles».

«Una visió diferent»

Jaume Fernàndez, de la botiga Mone, ubicada al carrer de l’Argenteria (al final de la rambla), afirma que en la reunió de dilluns hi va haver opinions diverses. «Hi ha gent que ho veu molt bé, gent que no ho veu i gent que no ho sap», comenta i afegeix que «falta informació» i el tema «genera reticència». Tot i això, explica que «la idea és bona», ja que «dona una visió diferent». En tot cas, es mostra també «asèptic» en el fet que «sigui una associació més» i tingui «uns resultats discrets».

En canvi, la propietària de Calçats Pink al carrer Santa Clara, Rosa Bes, apunta que, tot i que no coneix «tots els detalls» li sembla «una bona iniciativa». Per dues raons. Per una banda, perquè «s’ha de lluitar contra les grans franquícies» i projectes com aquests «ajudes». I, per altra banda, li sembla una «bona manera perquè pagui tothom i se’n beneficiï tothom», a diferència d’ara, que només alguns estan associats a Girona Centre Eix Comercial i, en canvi, altres negocis «se’n veuen beneficiats de diferents i iniciatives que fan».

Del gremi de restauradors, el responsable del Xibarri, situat a la plaça Independència, Xavier Sànchez, afirma que l’APEU «és convenient per evolucionar». També diu que ha parlat amb diferents negocis de restauració de la mateixa plaça i assenyala que tots estan «a disposició del fet si hi ha una línia concreta».

«Ha despertat interès»

Els germans Roca, que tenen els tres locals de Rocambolesc al carrer de Santa Clara i la Casa Cacao (bar i hotel) a plaça Catalunya, recolzen la iniciativa. Expliquen que els «sembla una bona mesura per dinamitzar aquest espai comercial, que no només implicarà una millora en els carrers en el fet que s’aplica, sinó que anirà més enllà».

Per últim, Girona Eix Comercial diu que les primeres impressions «són bones», ja que el projecte «ha despertat interès». En tot cas, el projecte tot just ara es posa en marxa i caldran fer moltes passes abans que pugui ser una realitat. I és que més enllà del procés participatiu, encara s’hauran de gestionar altres aspectes si s’aprova l’aprovació de l’APEU. Tot i això, l’entitat vol deixar clar que això «és una prova pilot», que es fa amb l’objectiu d’anar-se escapant arreu de la ciutat si dona bons resultats. «No avançarem si no ho provem», conclouen.

Subscriu-te per seguir llegint