El PSC reclama un informe per aclarir per què es van talar arbres a la Devesa

El passat 9 de febrer es van eliminar divuit falses acàcies i els socialistes creuen que l’Ajuntament no va ser transparent amb el tema

Els arbres talats al parc de la Devesa.

Els arbres talats al parc de la Devesa. / DdG

Josep Coll

Josep Coll

El grup municipal PSC-Girona pel Canvi ha reclamat informació a l’Ajuntament de Girona per aclarir per què es van talar un total de divuit arbres (falses acàcies) al parc de la Devesa el passat 9 de febrer, com ja va explicar Diari de Girona. D’aquesta manera, en un comunicat els socialistes es mostren preocupats per aquestes accions i la regidora Bea Esporrín lamenta que «és una llàstima que un equip de govern que diu que vetlla per la transparència i per la bona comunicació amb la ciutadania, hagi executat una actuació d’aquesta magnitud sense informar ni a la ciutadania, ni a les entitats vinculades al Parc».

En el ple municipal del passat dilluns, la mateixa Esporrín va demanar els motius pels quals s’havien talat els arbres. El regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, va contestar que la a tala d’acàcies era una actuació normal perquè eren acàcies de jardineria velles i tenien riscos associats en episodis de vent. També, que aviat es plantarien arbres d’una espècie que encara no havien decidit. En tot cas, Cot també lamentava la manca d’informació a la ciutadania.

Tanmateix, el PSC creu que aquesta informació és inexacta i, per això ha demanat per escrit els motius pels quals es van talar els arbres a l’Ajuntament. A més, recorden que el parc de la Devesa és un Béns Culturals d’Interès Nacional -els jardins francesos estan catalogats com a Bé cultural d’interès local-. Per això, destaquen que les actuacions que alterin el parc, com és la tala d’aquests arbres, han de seguir una tramitació específica i comptar amb el vistiplau de la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural. «Volem accedir a l’expedient on constin els informes que avalin la tala, on esperem que s'expliqui el motiu pel qual s'havien de tallar 18 arbres al voltant del brollador, quan es replantaran o amb quina espècie», detalla Esporrín.

Paral·lelament, la regidora ha contactat amb la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de la Generalitat, que li ha confirmat que l’Ajuntament no els va informar d’aquesta actuació, i que ha requerit que els trametin la informació relacionada amb aquest projecte.