Fòrum Gastronòmic: Girona, epicentre d’un «alt nivell» gastronòmic

El Palau de Fires i unes carpes annexes a l’edifici s’omplen per acollir la primera jornada del Fòrum Gastronòmic que aplega una gran quantitat de públic, expositors i ponents

El Palau de Fires acull diferents estands d’expositors.

Marc Martí

Josep Coll

Josep Coll

El Fòrum Gastronòmic ha tornat a Girona en la seva desena edició. La ciutat es converteix durant tres dies (des d'aquest dilluns fins dimecres) en l’epicentre de la gastronomia, amb uns 150 ponents i 160 expositors que passaran pel Palau de Fires i les carpes annexes. Ho ha fet en un format renovat, però sense perdre l’essència que l’ha caracteritzat durant les nou edicions anteriors: ser l’aparador ideal perquè les empreses donessin a conèixer els seus productes, sobretot aquells de proximitat. Aquest any, amb un programa que té com a eix vertebral els sabors del mar i la muntanya, una temàtica que ja va ser la total protagonista d’ahir des de primera hora del matí, amb un debat entre els xefs Paco Pérez, del restaurant Miramar de Llançà, i Fina Puigdevall, del restaurant Les Cols d’Olot.

Xerrades, col·loquis o debats, tastos d’aliments i begudes, concursos, showcookings i estands amb productes ben variats. Tot té cabuda en aquest esdeveniment que compta amb diferents espais dins del Palau de Fires per oferir el màxim d’activitats possibles, i també molt diverses. Des d’una xerrada sobre el pa al matí, un tast de ginebres a la tarda, passant també per un tast guiat de cerveses al migdia, per fer l’aperitiu o una explicació de tots els secrets de la cocció a baixa temperatura. Tot té cabuda, però per descomptat l’espai on les més de 150 empreses donen a conèixer els seus productes es va convertir al llarg de la jornada d’ahir en la zona més transcorreguda pels visitants. Dins del Palau de Fires, a la planta baixa i a la primera planta n’hi havia algunes que se sumaven a les que hi havia a fora, en una carpa.

Els visitants van poder delectar-se amb productes de tota mena de productes alimentaris. Mentrestant, també hi havia demostracions de com es feien diferents plats en directe. I no només això, hi h més varietat a part d’aliments, vins o cafès (alguns preparats per robots). També les exposicions de llibres i revistes de la Llibreria Les Voltes o una mostra d’escultures fetes amb plàstics recollits del mar. Així com, l’empresa Ecogot, que centre el seu negoci en fer productes per consumir menjar i begudes (plats, coberts, gots o carmanyoles» de forma sostenible.

Objectiu: «aconseguir clients»

A part de xerrades, àrees de debat i alguns tastos, el Fòrum Gastronòmic està pensat perquè les diferents empreses puguin captar nous clients. «La idea és captar clients», va dir Fernando Presa, responsable de Mastinell, una empresa de vins de Vilafranca del Panadès. «Venim perquè molts clients que ja tenim ens vinguin a visitar, però també per fer-ne de nous», va confessar l’assessora comercial de Triticum, Aroa de Dios, una empresa que es dedica a proveir pa. La fira s’aprofita, així, per «presentar les novetats als clients», va afirmar Jaume Boix, el gerent de Casa Boix.

En tot cas, Girona és una bona ciutat per donar-se a conèixer. «Té una hostaleria important a nivell nacional i mundial», va afirmar Presa. De la mateixa manera, De Dios, va apuntar que a Girona «hi ha un alt nivell gastronòmic» que van en «concordança» al producte que ofereixen.

Gran afluència

Potser a primera hora del matí la carpa i el Palau de Fires presentaven un aspecte semibuit. Tanmateix, l’ambient es va anar animant a mesura que s’aprova el migdia. Entre d’altres, potencials clients que volien conèixer les principals novetats del seu sector, així com proveïdors i la tradicional visita de les autoritats. Però també és un esdeveniment que aplega públic encuriosit i que és la primera vegada que hi assisteix.

Entre el ventall de gent, Ainhoa Rodríguez i Núria Soler. La segona, ja havia assistit a actes d’aquestes característiques, però era la primera vegada que ho feia al Fòrum Gastronòmic. Totes dues treballen al sector de l’hostaleria i van anar a fer un vol pel Palau de Fires perquè els ho havien comentat «a la feina» i així han pogut «provar cosetes de menjar». Tot i així, s’esperaven els va sorprendre la gran quantitat de públic. Pensaven que «hi hauria menys gent», van afirmar, així com van trobar l’espai «molt gran» i «amb moltes parades».

En canvi, Gerard Pujol va aterrar al Fòrum juntament amb dos amics. No era la primera vegada que acudien a veure els diferents estands, ja que són treballadors del sector de l’hostaleria. Ho fan, sobretot, per conèixer «les novetats del sector», però també per trobar-se amb «vells coneguts» i «posar-se el dia».