El PSC demana simplificar els tràmits administratius a l’Ajuntament de Girona

Els socialistes demanaran un estudi per saber els terminis de resolució actuals o una taula de treball de simplificació normativa, entre d'altres

La regidora del PSC Cristina Cots.

La regidora del PSC Cristina Cots. / PSC-Girona pel Canvi

Josep Coll

Josep Coll

El PSC presentarà una moció en el pla municipal de dilluns a l’Ajuntament de Girona amb la qual demanarà simplificar els tràmits administratius a l’Ajuntament. I és que segons la regidora socialista, Cristina Cots, «en els darrers anys hem observat com la demanda social i d’amplis sectors econòmics és la de simplificar i agilitzar el funcionament de l’administració pública en especial en temps de crisi, per facilitar la tasca d’entitats i particulars, però sobretot l’activitat econòmica».

 «La majoria de les mobilitzacions i reivindicacions socials han tingut lloc en els darrers mesos tenen com a punt comú la petició en la simplificació administrativa. Així tant en el sector de les energies renovables, en l’episodi de sequera o les mobilitzacions agrícoles i ramaderes, una de les principals queixes ha estat l’excessiva burocratització de l’administració» ha apuntat la regidora socialista, que afegeix que «és una reivindicació de fa temps de diferents sectors com la construcció, l’hostaleria, el comerç o la restauració de la ciutat, i que en altres ajuntaments han començat a posar en pràctica com en el cas de Sabadell».

A més, el PSC defensa a moció que les estratègies europees adoptades des de l’any 2000 es dirigeixen a simplificar els sistemes normatius dels estats membres a través de la reducció de càrregues administratives i la simplificació dels procediments. «Tot i que a Catalunya i Espanya s’han dictat normatives per adaptar la normativa europea, el cert és que aquesta no ha reeixit, i menys a nivell local, on els processos administratius estan encara basats en llicències, amb procediments llargs, i amb el requeriment constant de documentació als usuaris» ha argumentat Cots.

La moció dels socialistes pretén aprovar fins a vuit punts d’acord per simplificar el tràmit administratiu a l’Ajuntament de Girona:

  1. Elaboració, en el termini màxim de sis mesos, d’un estudi intern que detalli els terminis mitjos de resolució en els diferents règims de intervenció administrativa amb incidència econòmica, i la documentació sol·licitada en cadascun d’ells.
  2. La constitució, en el termini màxim de tres mesos, d’una taula de treball de simplificació normativa composada per tècnics de l’ajuntament de les àrees de secretaria, urbanisme i promoció econòmica, per representants de tots els grups polítics amb representació al consistori i d’organitzacions representatives de l’àmbit industrial i econòmic de la ciutat, i col·legis professionals, a l’efecte de realitzar una diagnosi sobre les normes i processos administratius de l’ajuntament de Girona, comprensiu de la normativa existent, règim d’intervenció administrativa, estudi sobre la reducció i supressió de tràmits i càrregues administratives, terminis, obtenció de documentació i qualsevol altra que tingui incidència en el retràs dels procediments administratius.
  3. Facilitar l’ús, i en cas de ser possible la substitució d’autoritzacions o llicències per la declaració responsable o pel règim de comunicació com a tècniques de intervenció administrativa sobre l’activitat en els procediments urbanístics i d’activitats.
  4. Potenciar les tasques d’inspecció urbanístiques i d’activitats per dotar de seguretat jurídica tot el procés de intervenció administrativa.
  5. Que per part dels serveis jurídics municipals es realitzi, en el termini màxim de sis mesos, d’un estudi de la normativa vigent, per tal d’adequar-la a criteris de claredat, senzillesa i transparència dels procediments de tramitació de llicències i d’altres règims d’intervenció administrativa.
  6. Establir els mecanismes de coordinació dels diferents departaments municipals per poder tramitar simultàniament els diferents règims d’intervenció en activitats i obres per l’obertura d’establiments comercials.
  7. Digitalització dels règims d’intervenció administrativa i implementació de sistemes d’automatització de procediments en els règims d’intervenció administrativa de l’Ajuntament de Girona.
  8. Establir un pla de formació i capacitació digital dels empleats municipals per garantir la simplificació i reducció dels tràmits existents a través de l’ús de les noves tecnologies.