L'auge dels viatges assequibles i en família ha impulsat la popularitat d'Airbnb a Espanya durant l'any 2022, especialment a Catalunya. Segons les dades compartides per Airbnb, els viatgers domèstics representen el grup més gran d'hostes en els viatges dins d'Espanya. A Catalunya, més del 55% dels amfitrions utilitzen els ingressos d'Airbnb per poder continuar vivint a casa seva.

L'any 2022 gairebé un milió de catalans van utilitzar Airbnb per viatjar dins d'Espanya, mentre que més de 300.000 van viatjar a l'estranger. En total, els viatges de catalans amb Airbnb van experimentar un creixement del 40%. Aquestes dades reflecteixen la creixent popularitat de la plataforma a la regió.

Una de les tendències destacades és l'augment de la demanda d'habitacions privades. A Espanya, les nits en habitacions privades van augmentar aproximadament un 85% el 2022. Aquesta opció d'allotjament més assequible ha atret un gran nombre d'hostes, ja que més del 80% de les estades en habitacions privades a Europa van costar menys de 100 euros per nit, amb una tarifa mitjana de 50 euros per nit a Espanya.

Habitacions privades

A més de ser assequible, allotjar-se en una habitació privada ofereix als hostes l’oportunitat de connectar-se amb els amfitrions locals i viure la ciutat com un resident més. El primer trimestre del 2023, el 75% de les estades en habitacions privades a Espanya van rebre la màxima qualificació de cinc estrelles, cosa que indica la qualitat d'aquestes experiències d'allotjament.

Pel que fa als amfitrions a Catalunya, ha esdevingut una opció econòmica i beneficiosa per a molts. El 40% dels amfitrions enquestats a la regió van afirmar que els ingressos addicionals els han ajudat a arribar a final de mes. A més, la majoria dels amfitrions a Catalunya (gairebé el 80%) lloguen un sol habitatge a la plataforma, cosa que demostra que són ciutadans normals i corrents que comparteixen la seva pròpia llar o una segona residència.

En termes d'ingressos, l'amfitrió típic a Espanya va obtenir prop de 4.750 euros el 2022, equivalent a més de dos mesos addicionals del sou mitjà al país. En el cas dels amfitrions a Catalunya, els ingressos van vorejar els 6.500 euros en el mateix període. Aquests ingressos addicionals han estat utilitzats pels amfitrions per cobrir necessitats bàsiques com aliments i altres despeses, i han estat clau perquè més del 56% dels amfitrions a Catalunya puguin mantenir-se a casa seva.

Perfil de l'amfitrió

És important destacar que la majoria dels amfitrions a Catalunya no es dediquen a temps complet a aquesta activitat, ja que el 80% afirma que no és la seva ocupació principal. A més, el 58% dels amfitrions a la comunitat autònoma són dones. L'edat mitjana dels amfitrions a Catalunya és de 48 anys, cosa que indica que persones de diverses edats i gèneres troben a Airbnb una opció per obtenir ingressos addicionals.

L'impacte econòmic dels amfitrions a Airbnb no es limita només a ells mateixos, sinó que també beneficia les comunitats locals. Gairebé el 90% dels amfitrions a Catalunya han fet recomanacions sobre els negocis i llocs d'interès dels veïnats. A més, gairebé el 70% dels amfitrions a la comunitat autònoma han recomanat als hostes visitar llocs menys coneguts pels turistes.

Aquestes recomanacions tenen un efecte significatiu, ja que la meitat dels diners gastats pels hostes durant la seva estada a Espanya, excloent-ne l'allotjament, es destina a la comunitat on es troba l'anunci. Això demostra l'impacte positiu que tenen els amfitrions en l'economia local i en el foment del turisme de qualitat.

Un projecte de vida

La Gemma, que treballa pel seu compte a la zona de la Garrotxa de Catalunya, va descobrir Airbnb mentre viatjava. Durant un període de canvis personals i professionals, va decidir provar de brindar el servei d'allotjament.

Va comprar un apartament de tres habitacions a prop del centre d'Olot i el va renovar per allotjar hostes. Des d'aleshores, brindar aquest servei l'ha ajudat a tenir cura de si mateixa i de la seva salut sense haver de treballar massa hores, diu, i ha canviat completament la seva actitud cap a la feina.

Els seus hostes l’hi agraeixen. "La Gemma va ser molt amable i atenta durant tota la nostra estada", diu un, "per si necessitàvem ajuda o qualsevol recomanació. Ens vam sentir com a casa". Un altre afegeix: "Ella i el seu fill ens van rebre en arribar i ens van donar molts consells per gaudir d'Olot i els seus voltants."

A més de les recompenses econòmiques, la Gemma aprecia les relacions que ha establert amb els hostes, especialment amb una simpàtica família de Lleida que torna cada any per les mateixes dates. Després de cada estada, si s'obliden de ficar alguna cosa a la maleta per tornar a casa, la Gemma els la guarda per a la propera visita.

"M'encanta el sistema", diu la Gemma sobre anunciar-se a Airbnb. "No és com en un hotel, és més personalitzat, al teu gust i les teves preferències. M'encanta conèixer gent de tot el món". Cada nova reserva em crea nous reptes i expectatives."

Airbnb, part de la solució

A mesura que es discuteixen noves normatives per als lloguers de curta durada a la Unió Europea i a Espanya, Airbnb busca ser part de la solució. La plataforma ha introduït innovacions, com cerques flexibles i categories, per distribuir els viatges i diversificar les reserves més enllà de les destinacions i dates més populars. Airbnb reconeix els desafiaments associats al turisme massiu i està disposat a treballar en col·laboració amb les autoritats locals i alinear-se amb els principis de la Unió Europea per garantir un accés equitatiu als serveis d'allotjament per a totes les famílies.

Mónica Casañas, directora General d'Airbnb Marketing Services SL, va destacar la importància de l'allotjament de viatgers com a salvavides econòmic per a les famílies a Espanya, especialment en un context d'augment del cost de vida. Així mateix, va ressaltar el compromís d'Airbnb a col·laborar amb les autoritats locals i complir les noves normatives en desenvolupament.