Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial. Circoolar

Luis Ribó: «La roba laboral té una dimensió emocional»

WEB DSC01047

WEB DSC01047

-¿Quin impacte ambiental té la indústria de la moda?

-Segons molts experts, la indústria de la moda és la segona més contaminant del món, responsable d’entre el 8% i el 10% de les emissions globals de CO2. Ocupa també el segon lloc en més consum d’aigua i és responsable del 20% de les aigües contaminades. Però potser el problema mediambiental més gran generat per aquesta indústria és la generació de residus tèxtils. El model de producció i consum lineal ha portat el residu tèxtil a convertir-se en el nou plàstic. Segons la Fundació EllenMcArthur, cada segon és enterrat en abocadors o incinerat l’equivalent a un camió carregat de residus tèxtils. A Espanya, només l’any passat es van generar un milió de tones de residu tèxtil, l’equivalent a una caravana de camions carregats que va des del centre de Madrid al centre de Barcelona. Menys del 10% es recicla.

-I a això cal sumar-hi la problemàtica social...

-En aquest cas està provocada per la deslocalització de la producció en països amb baix control i pèssimes condicions laborals. És per això que, tant a escala europea com nacional, s’està treballant en noves lleis i normatives encaminades a acabar amb el model fast fashion i els impactes negatius derivats. Aquestes lleis començaran a veure la llum de cara al 2025.

-¿Quina informació dona la roba que portem a la feina?

-La roba laboral i els uniformes han passat de tenir una dimensió purament funcional (destinada a cobrir una necessitat fisiològica) a una de més emocional. La manera de vestir d’un treballador expressa molt sobre la personalitat, els valors, compromisos i forma de ser de la companyia. Com diem a Circoolar, la roba que vesteixen els teus empleats és una eina de comunicació, conscienciació i compromís. La nostra manera de vestir explica qui som i què volem ser com a individus, com a col·lectiu i com a societat.

-¿Per què les vostres peces són ètiques i sostenibles?

-Circoolar és la primera marca especialitzada en roba laboral que es converteix en membre de la comunitat BCorp, i compta també amb altres segells i certificacions que avalen la nostra proposta de valor. Treballem amb materials eco-friendly com el cotó orgànic, reciclat i el polièster reciclat. Ho fem en tallers locals d’inserció social i empoderament femení i tallers professionals a Espanya, Portugal i el Marroc amb condicions dignes de treball.

-I també faciliteu el final de la vida útil de les vostres peces?

-Oferim servei de recollida de les peces després de la seva vida útil i reciclatge per generar nou fil i teixit amb què fer noves peces de marxandatge o laboral.