Per una firma amb el marcat accent esportiu com Audi, mai ha estat un problema estendre la seva particular forma d’entendre l’automòbil a les seves versions més familiars. Una cosa que ja va fer des dels seus inicis amb les versions Avant -les configuracions tipus ranxera de les seves berlines-, i que va continuar amb el llançament dels Sportback. Amb aquesta denominació, el fabricant de cotxes alemany va intentar solucionar el «problema» que va tenir amb l’aparició del primer A3 de cinc portes.

Concepte reeixit

Un model que no va arribar a quallar i que va suposar la creació d’un nou concepte totalment nou. I l’èxit no va poder ser millor. A mig camí entre un turisme compacte i un Avant, l’Sportback afegeix aquesta versatilitat i espai necessària per aquell que busca una mica més d’habitabilitat, a la vegada que manté tota la imatge esportiva i caràcter d’Audi.

Aquesta recepta es reforça ara amb l’arribada de la nova generació A3 Sportback. Amb una longitud de 4,31 metres, 1,78 d’amplada i 1,43 mm d’alçada, l’A3 ofereix espai perquè puguin acomodar-se fàcilment tres adults en les places del darrere.

Així mateix, el maleter ofereix un volum de 380 litres, i en plegar els seients del darrere la capacitat augmenta fins als 1.220 litres, amb una superfície de càrrega plana.

D’inici, quatre motors

La gamma A3 Sportback disposa en principi de quatre motors, dos de gasolina TFSI amb 1.4 i 1.8 litres de cilindrada, i dos de TDI 1.6 i 2.0, tots amb injecció directa, turbosobrealimentació, gestió tèrmica i sistema d’arrencada i parada, que redueixen el consum aproximadament el 10% en comparació amb el model predecessor.

El propulsor més eficient de l’oferta és l’1.6 TDI de 105 CV, que consumeix una mitjana de només 3,8 litres de combustible als 100 km (99 grams de CO2 per km), i permet l’Audi A3 Sportback 1.6 TDI amb canvi manual de 6 marxes accelerar fins als 100 km/h en 10,9 segons amb sortida aturada, mentre que la velocitat màxima se situa en els 194 km/h. El nou 2.0 TDI en la seva versió de 150 CV té com a alternativa el canvi manual de 6 velocitats, una transmissió de doble embragatge S Tronic de 7 marxes de manera opcional. El catàleg de motors de gasolina comença amb l’1.4 TFSI de 122 CV. La versió més potent és la que munta l’1.8 TFSI, amb 180 CV que, associada al canvi S Tronic de 7 marxes accelera de 0 a 100 km/h en 7,3 segons i arriba a una velocitat de 232 km/h. La gamma s’ampliarà en un futur pròxim amb nous motors i possibilitats de transmissió, en la qual no faltarà la transmissió integral permanent quattro i la també obligada versió «S3».

Totes les versions de l’A3 Sportback tenen un complet equipament de sèrie des de l’acabat Attraction, que inclou entre altres molts elements el climatitzador manual, el reposabraços central davanter i les llantes d’aliatge de 16 polzades. Els Ambition i Ambiente afegeixen de sèrie el climatitzador automàtic confort, MMI ràdio, Bluetooth, volant de cuir multifunció, sensor de llum i pluja amb encesa automàtica de llums i el sistema d’informació amb pantalla en color, que inclou la recomanació de pausa i el programa d’eficiència amb indicador de canvi de marxa.