El copilot tampoc se'n deslliura: aquestes són les multes que et poden posar

A l'hora de circular tots els passatgers han de respectar la normativa

Les principals infraccions dels copilots

Les principals infraccions dels copilots / Pixabay

Fernando Álvarez

Amb el nadal a punt d'acabar i amb encara molts regals per comprar moltes persones volen evitar costi el que costi qualsevol tipus de multa que pugui ser un problema per a la butxaca. Si ets dels que condueix molt en aquestes dates, has d'anar amb compte amb radars, controls i altres multes que poden posar-te, però fins i tot si vas de copilot, has d'anar amb compte amb respectar la normativa.

Multes per al conductor

Una de les multes més comunes al nostre país és sens dubte la multa per excés de velocitat. És molt possible que després dels trajectes de Nadal t'hagi arribat alguna notificació en la qual se't sanciona per haver superat els límits de velocitat que estableix la via. Si és el cas, has de saber que la DGT només té una manera de notificar una multa, i és a través del correu certificat.

Avís de la presència de radars fixos

Avís de la presència de radars fixos / NEOMOTOR

Independentment de la multa, circular a més velocitat de la que estipula la via és perillós tant per a tu com per a la resta de conductors que hi ha a la carretera. Si les sancions no són suficient motiu per a tu com perquè deixis de córrer amb el teu vehicle, fes-ho pel benestar dels altres i per a evitar mals majors.

Multes per al copilot

Distreure al conductor amb el mòbil és una infracció

Distreure al conductor amb el mòbil és una infracció / Shutterstock

A més del conductor, la resta d'ocupants del vehicle també han de mantenir les formes i respectar la normativa de circulació. Aquestes són les multes més comunes que sol rebre el copilot:

  • No portar el cinturó: Com ja saps, és obligatori que tots els ocupants del vehicle portin el cinturó posat, perquè és un element indispensable per a la seguretat. La multa per no portar-lo és de 200 euros, amb la pèrdua de 4 punts si ets qui condueix.
  • Llançar objectes per la finestra: Tirar qualsevol cosa per la finestreta està sancionat amb 500 euros i la pèrdua de 6 punts si és el cas del conductor.
  • Posició incorrecta: Circular amb el seient completament reclinat, d'esquena a la conducció o fins i tot amb els peus sobre el quadre de comandament pot agreujar els danys en cas d'accident i està sancionat amb una multa que oscil·la entre els 80 i els 100 euros.
  • Distreure al conductor: Encara que és una multa poc comuna, es produeix més del que esperes. Discutir amb el conductor, entretenir-lo amb el telèfon o fins i tot fer-se un amb qui està conduint pot suposar una multa que va des dels 100 als 500 euros.