Com carregar un cotxe elèctric a casa

Tenir un punt de recàrrega propi a la llar pot suposar alguns avantatges

Un punt de recàrrega particular.

Un punt de recàrrega particular. / DdG

DdG/AMIC

Durant l’any 2022 es van vendre 10 milions de cotxes elèctrics a tot el món i s’esperava que en el 2023 la previsió fos de fins a14 milions d’unitats. Les matriculacions de vehicles elèctrics van tancar a Espanya l’any 2022 amb una pujada del 31%. Són moltes les raons que estan provocant la compra de vehicles elèctrics (una major eficiència, un menor consum, exempció i reducció d’impostos, menor contaminació o la prohibició de circular pel centre de les ciutats). Sigui com sigui la causa, l’auge en la demanda d’aquesta mena d’automòbils, fa necessari un major número d’electrolineres o punts de recàrrega per a proveir una demanda en augment.

Encara que cada vegada s’instal·len nous punts, una solució molt efectiva, depén de tenir una presa pròpia en la nostra llar. La majoria de les marques, ja ofereixen ofertes per a instal·lar-te el punt de càrrega a la teva casa, o fins i tot arriben a incloure’l de manera gratuïta en la venda del nou vehicle. Però si el concessionari no es fa càrrec, sempre es pot contractar la instal·lació a un electricista autoritzat.

Aquestes són alguns dels avantatges que suposa disposar d’un punt de recàrrega propi:

- Pots augmentar la potència de casa teva, segons la necessitat del vehicle i carregar fins a 8 vegades més ràpid.

- Pots carregar el cotxe quan et vingui de gust i assegurar-te que sempre tens la bateria plena, sense dependre de buscar un punt públic o haver d’esperar que finalitzin de servir-se altres automòbils.

- És molt més còmode, ja que evites desplaçaments fins als punts de recàrrega, per la qual cosa estalvies temps i diners.

- Pots recarregar en hores en les quals el consum és més econòmic, per exemple durant la nit.

- A més, pots recarregar directament a la presa domèstica de 16a sense necessitat d’instal·lar un punt Wallbox, si bé fer-ho de manera directa, és molt més lent i menys segur. Té com a avantatge, però, que com més lenta sigui la càrrega, més vida útil li donaràs a la bateria.

Quant em costarà instal·lar-ho?

• Si el punt de recàrrega és de tipus Wallbox o base mural: l’equip val entre 100 i 350 euros, al que caldrà afegir el cost de la instal·lació (entre 400 i 700 euros) depenent dels metres de cables que necessitis fins al comptador individual.

• És aconsellable que en el cas que el garatge o punt de recàrrega es trobi en un edifici annex a la casa, es disposi d’un comptador propi.

Per qualsevol dubte podem dirigir-nos a un instal·lador especialitzat perquè ens aconselli quines mesures hem d’adoptar si tenim un vehicle elèctric.