Amb l'arribada de la tardor, torna un dels aliments de temporada més desitjats d'aquestes dates: els bolets. Protagonistes d'infinitat de receptes, en aquest moment de l'any proliferen en els camps i boscos de la nostra geografia, disposats per a la seva recollida i consum. No obstant això, hi ha unes certes peculiaritats que han de tenir-se en compte a l'hora de la seva preparació i que no tothom coneix.

Com netejar els bolets

El primer consell és evitar en tot moment netejar els bolets amb aigua. Això és, no han d'introduir-se en un bol ni col·locar-se sota el doll de l'aixeta. El motiu és que absorbeixen l'aigua i modifiquen notablement la seva textura i el seu sabor, per la qual cosa a l'hora de consumir-los, no es percebran igual. A més, en ser cuinats tornarien a deixar anar l'aigua, afectant també el sabor de la resta d'aliments presents en el procés, com carns o verdures.

La millor manera de netejar els bolets és ajudar-se d'un pinzell o d'una brotxa suau, amb la finalitat de raspallar amb delicadesa els bolets per a retirar-los les restes de terra i vegetals adherits. La forma irregular dels bolets i els seus plecs profunds no ajuden a la seva neteja, però les truges del pinzell serviran per a aconseguir tots els seus racons amb la màxima eficàcia.

Posteriorment, es pot fer servir un drap humit per a fregar amb suavitat els bolets i un pelador o una punta per a retirar les parts indesitjades per al consum, amb la finalitat d'aprofitar al màxim el producte.

Netejar els bolets amb aigua no és aconsellable SHUTTERSTOCK

Com conservar els bolets

Si l'aliment no serà consumit immediatament, sinó en dies posteriors, és aconsellable seguir una sèrie de pautes perquè no perdi les seves propietats i es mantingui en l'estat òptim. La primera recomanació seria utilitzar recipients oberts, ja que en els tancats (tuppers, etc.) l'aigua que contenen es condensarà i espatllarà la seva textura.

El recipient, a més, s'ha de cobrir en la seva part inferior per un tovalló o un drap fi, amb la finalitat de protegir-los de la sequedat que comporten els frigorífics, atès que és aconsellable mantenir aquest aliment en fred perquè no s'espatlli en ambients excessivament secs o calorosos.

Cada tipus de bolets requereix un cuinat diferent SHUTTERSTOCK

Com cuinar els bolets

Cada tipus de bolet té les seves particularitats a l'hora de ser preparat. Això sí, molts d'ells no són aptes per a menjar en cru. Fins i tot, quan si ho són (boletus, per exemple) és aconsellable no consumir una gran quantitat per a evitar possibles intoxicacions.

Altres tipus de bolets com els rossinyols o les trompetes de la mort aguanten millors coccions simples, com els saltats o els confitats. Si els teus gustos van encaminats cap als remenats o altres tipus de plats semblants, sense excessiva complexitat, aquest serà el camí que hauràs de triar per a la seva preparació.

També hi ha bolets com els rovellons o la llengua de vaca que són més favorables a una cuina a través de guisats, plats més complexos amb sabors més potents, que fan que el contrast amb aquests fongs sigui més agradable al paladar.