Viatge a Rioja Alabesa

Les condicions climàtiques dels seus municipis, la seva trajectòria mil·lenària i cellers innovadors, atorguen al vi de la Rioja Alabesa un gran prestigi a escala mundial

La selecció de vins del mes de novembre.

La selecció de vins del mes de novembre. / DdG

Maria José Cayuela

Situada al sud d'Euskadi, Rioja Alabesa és un entorn idíl·lic ple de vinyes. Els seus més de 310 km² de terres vermelles, dividides en 18 municipis, reuneixen les condicions més decisives per al cultiu del raïm, per la seva capacitat per adaptar-se a la terra i al clima. Descobreix amb aquesta selecció de Casa Gourmet, botiga en línia del Diari de Girona, la singularitat d'Elciego, Oyón i Samaniego a través de cellers com: Marquès de Riscal, Viña Bujanda i Ostatu. La selecció de 6 ampolles (2 de cada celler) costa només 59 €, sent el seu valor de 95 €. Inclou: Arienzo de Marqués de Riscal Crianza 2018, Viña Bujanda Gran Reserva 2015 i Ostatu Reserva 2018.

Sabies que Rioja Alabesa va ser pionera en la implantació a l'estat de la criança en bota? El caràcter dels seus vins ve del terrer i la criança. La procedència del terrer del raïm emprat marca les diferències a les classes de vins. D'aquesta manera es ressalta la singularitat, la diversitat i la qualitat dels vins en funció del municipi o el sòl del qual provenen.

Arienzo de Marqués de Riscal Crianza 2018

Elciego és un destí paradisíac per a tot amant de la vitivinicultura i l'enoturisme, ja que compta amb nombrosos cellers de prestigiosa tradició, així com altres més avantguardistes. De fet, les seves explotacions vitivinícoles allotgen el considerat segon millor celler i vinya del món, per tercer any consecutiu: Marquès de Riscal.

Arienzo de Marqués de Riscal Crianza 2018

Arienzo de Marqués de Riscal Crianza 2018 / DdG

Arienzo de Marqués de Riscal Crianza 2018 és una Rioja perfecte, afruitat, d'agradable entrada a la boca i gran frescor. Destaca per la gran versatilitat. Amb l'essència més pura del terrer i els més alts estàndards de qualitat. És el primer Vi de Zona de Marquès de Riscal, ja que està elaborat al 100% amb raïms seleccionats de les varietats ull de llebre i gracià procedents de vinyes ubicades a Rioja Alabesa.

Al llarg de la seva història, Marquès de Riscal ha estat sempre una empresa innovadora, pionera i referent d'un sector vitivinícola en transformació contínua. Amb un cupatge d'ull de llebre (96%) i gracià (4%), aquest criança marida a la perfecció amb carns blanques i vermelles a la brasa, peix blau com l'emperador i formatges curats.

Viña Bujanda Gran Reserva 2015

Oyón, és el municipi més poblat de Rioja Alabesa, situat prop de la capital, Logronyo. El seu encant no només rau en el seu ric patrimoni sinó també en la tradició vitivinícola que es respira als seus carrers. A Oyón se situen un 40% de les empreses de la comarca, i les més nombroses són les explotacions de vinyes i d'oliveres.

Viña Bujanda Gran Reserva 2015 és, segons el prestigiós The Wine Advocate: "Subtil, seriós i especiat. Ha envellit en botes de roure francès i americà durant dos anys, cosa que li ha aportat unes notes tradicionals de coco i vainilla barrejades amb notes de cacau, fusta de cedre, cendra i caixa de cigars. És polit i elegant, amb una bona frescor. Tornada al classicisme".

Verema a la Viña Bujanda.

Verema a la Viña Bujanda. / DdG

Amb més de 120 hectàrees de vinyes, el celler Viña Bujanda és un referent a l'elaboració de vins tradicionals d'alta qualitat que respecten la cultura vitivinícola de la zona. L'anyada d'aquest negre gran reserva, 2015, ha estat considerada per la DOQ Rioja com a molt bona. Marida a la perfecció amb formatges curats i semicurats, guisats de carn, verdures al vapor, llegums i sopes.

Ostatu Reserva 2018

Al municipi de Samaniego hi ha una tradició arrelada per produir el millor vi. I això s'aconsegueix per la combinació de la innovació tecnològica dels cellers amb el terroir. Aquesta és una de les parades obligatòries a la ruta del vi de Rioja Alabesa, ja que Samaniego manté un nucli urbà molt ben cuidat. Destaca el barri de Matarredo, format per un centenar d'antics cellers subterranis, amb passadissos excavats en roca.

Una cata a la bodega Ostatu.

Una cata a la bodega Ostatu. / DdG

Ostatu Reserva 2018 és un ull de llebre procedent de vinyes de més de cinquanta anys ubicats en petits vessants de la zona oest de Samaniego, madurat sota el sol del matí. Mostra a cada instant el caràcter ferm i senyorial. Un perfecte equilibri entre la varietat ull de llebre i la seva evolució que dona lloc a un vi fresc, ampli, carnós i elegant. Aquest negre reserva és ideal amb aus de caça, carns a la pedra i conill amb bolets.

El 1970 neix el Celler Ostatu annex a l'edifici senyorial construït al segle XVIII com a venda-posada en un punt estratègic com el camí entre Laguardia i Vitòria-Gasteiz, i que ha exercit fins a l'any 2009, de casa familiar. Un lloc on, durant generacions, la família Sáenz de Samaniego ha elaborat vi.

Casa Gourmet més que un club de vins

Casa Gourmet és la botiga en línia de vins exclusius i productes gastronòmics del grup Prensa Ibérica. Els lectors i les lectores poden comprar aquesta selecció de 6 ampolles de vins o rebre-la, sense despeses d'enviament, després de donar-se d'alta al Club de Vins. L'alta al club és gratuïta i els socis es beneficien de tots els seus avantatges: regals de benvinguda (oferits per la marca top d'accessoris Le Creuset), enviament gratuït a les seleccions mensuals i preus exclusius amb importants descomptes. I tot sense compromís de compra, de manera que el soci o sòcia pot saltar la selecció de vins el mes que no li interessi.

A Casa Gourmet també es poden comprar tots els productes i lots sense ser socis a casagourmet.es o bé per telèfon al 972 678 519.