El capítol de la popular comèdia de Telecinco Aída emès el passat 18 de maig, va generar ahir certa polèmica a la Xina per diversos gags que han ofès alguns espectadors del país asiàtic, on el canal privat espanyol ja ha motivat conflictes en altres ocasions. Aquesta vegada, relata la premsa xinesa, ha molestat especialment l'aparició en una escena d'un cartell que prohibia l'entrada "a gossos i xinesos" al Bar Reinols, l'establiment que regenta Mauricio Colmenero, un dels personatges més políticament incorrectes de la sèrie.

En l'episodi, titulat La decisión de Sori, Mauricio i altres veïns del barri Esperanza Sur intenten ?acabar amb els plans d'un personatge ?xinès de nom Wang, qui amenaça d'arruïnar els seus negocis en ?obrir un establiment. Després d'emetre l'episodi, membres de la comu?nitat xinesa a Espanya van criticar el seu contingut a través de Weibo (un equivalent xinès a Twitter) i ahir la polèmica va arribar a la premsa i les xarxes socials xineses, on va ser un dels temes més comentats del dia.

El malestar va portar l'Ambaixada d'Espanya a la Xina a publicar un comunicat en què "lamenta profundament el malestar causat a la comunitat xinesa" i aclareix que "les opinions abocades pel personatge de ficció que apareix en la sèrie no són representatives en absolut del sentir de la societat espanyola". A la Xina se sol recordar sovint que un cartell a Xangai prohibia l'entrada a "xinesos i gossos" en un cèntric parc de la ciutat, cosa que per al país simbolitzava les humiliacions sofertes en l'era del colonialisme.

L'episodi també va ser denunciat a Espanya, pel seu clar contingut xenòfob, molt proper a les tesis demagòfiques dels partits d'extrema dreta que situen la immigració en el seu punt de mira, acusant els nouvinguts de treure la feina als espanyols.