«Sense ficció» estrena aquesta nit «La insurrecció americana»

El documental de Richard Rowley viatja al cor de l’extrema dreta dels Estats Units, arrel de l’assalt al Congrés que es va viure fa dos anys

Imatge del documental «La insurrecció americana».  | CCMA

Imatge del documental «La insurrecció americana». | CCMA / ddg. girona

DdG

En una seqüència embogida i increïble, davant els ulls estupefactes del món, una multitud armada i violenta irrompia fa dos anys a la seu del Congrés dels Estats Units per interrompre el recompte de vots del col·legi electoral. Cinc morts, centenars de ferits i enormes destrosses a l’edifici culminaven un atac de l’extrema dreta a la màxima institució de la democràcia, atiat per l’incendiari discurs del president derrotat a les eleccions, Donald Trump. El programa Sense ficció estrena aquesta nit (22.05 h, TV3) La insurrecció americana, u n documental de Richard Rowley que busca qui eren aquells bojos insurgents disposats a carregar-se la democràcia viatjant al cor de l’extrema dreta nord-americana.

Més enllà dels detalls delirants de l’assalt, amb personatges grotescament disfressats, armats fins a les dents i exasperadament agressius, l’atac al Capitoli no va sorprendre els politòlegs, analistes i reporters que han seguit els últims anys l’avenç de l’extrema dreta americana. Un d’ells és el periodista Adam Clay Thompson, que dirigeix i presenta aquest documental del programa Frontline de la PBS, la televisió pública dels Estats Units. Fa molts anys que Thompson investiga les activitats dels grups extremistes d’ultradreta, l’augment de crims d’odi i el ressorgiment del moviment supremacista blanc en aquell país. En aquest documental descobreix l’evolució del moviment, ara centrat en la lluita política i el somni d’una insurrecció contra el sistema democràtic.

El paral·lelisme amb Brasil

Després de l’estrena de La insurrecció americana, el Sense ficció recuperarà Jair Bolsonaro, el Brasil sota pressió, un documental que es va estrenar just abans de les eleccions al Brasil, el 2 d’octubre, que deixarien fora del govern Jair Bolsorano. El film ofereix el retrat d’un líder més que complex, just en la setmana en la qual el país sud-americà ha viscut també un assalt a la democràcia.

Subscriu-te per seguir llegint