La vida dels altres

«EL CUCO» 3Belén Cuesta descobreix que l’intercanvi de pisos pot amagar un pla molt sinistre en aquest thriller de Mar Targarona

La vida dels altres

La vida dels altres / pep prieto

Pep Prieto

Pep Prieto

L’Anna i en Marc són un jove matrimoni que no passa pel millor dels seus moments. Ella està embarassada de vuit mesos, però profundament descontenta amb l’actitud d’ell, una mena de Peter Pan que no presta atenció a les necessitats de la seva parella i no sembla ser conscient de les responsabilitats implícites en la paternitat. És per això que l’Anna dona molta importància a un petit projecte, intercanviar pisos amb un matrimoni de jubilats alemanys per poder desconnectar uns dies abans de ser mare. En Marc, conscient al final que s’hi juga molt més que una discussió, accedeix a fer el viatge. El matrimoni alemany és encantador i casa seva, un veritable luxe: és un habitatge enmig del camp amb totes les comoditats, que disposa de grans avenços tecnològics i que, en principi, ha de garantir uns dies de descans total. Però a mesura que passen les hores, l’Anna es va adonant que ni la casa ni els seus propietaris són ben bé el que semblen, abocant-se a un misteri realment pertorbador que porta la pèrdua d’identitat a un nivell inimaginable. Aquest és el punt de partida de El Cuco, un d’aquells thrillers que potser vol explicar més del que realment és capaç de fer, però com a mínim és una proposta arriscada i diferent que aconsegueix crear una tensió més que solvent.

Els mèrits de El Cuco s’han de repartir davant i darrere la càmera. Al capdavant del repartiment compta amb dos grans actors, Belén Cuesta i Jorge Suquet. Ambdós afronten el repte de fer creïble un twist narratiu realment agosarat (és d’aquells casos en què millor degustar la trama sense saber els seus girs) i en surten més que airosos tot i que alguns moments el guió porta la versemblança de la història a l’extrem. En el cas de Cuesta encara té més mèrit, perquè encara és una actriu molt associada a paper còmics.

Pel que fa a darrere la càmera, s’hi nota l’experiència de la productora i directora Mar Targarona, que ja havia denotat el seu interès pels thrillers poc convencionals (com Secuestro o Dos) i que aquí es mostra particularment inspirada quan ha de crear incomoditat en un espai eminentment domèstic. Entre els secundaris, Hildegard Schroedter, Rainer Reiners, Chacha Huang, Manel Dueso, David Selvas i Marina Gatell.