Qui té un amic, té un tresor

Josep Ruiz Garcia. Regidor de l´Ajuntament de Santa Coloma de Farners (1979-1990).

És una sentència reconeguda internacionalment. Mai no s´ha formulat cap tesi en contra d´aquesta afirmació. Aquesta frase, però, a Santa Coloma de Farners es converteix en un axioma, encara que necessita d´algunes matisacions. A Santa Coloma qui té un amic que es diu Antoni Solà té un tresor que li dóna un gran rendiment: li permet col·locar la dona a la Biblio­teca Municipal, la nena o la do­na a les oficines de la Piscina Mu­nicipal, al nen o la cosineta a l´Oficina de Turisme, el parent gandul a la Brigada d´Obres i Serveis, etc. I això no és tot, si a més d´amic ets confident, fins i tot podries arribar a fer obres a casa teva sense llicència municipal. A Santa Coloma hi ha muntada una xarxa d´amistats que me´n ric jo de la «cosa nostra». Té arrels en tots els àmbits, els negocis, la llar de jubilats, la Residència Geriàtrica, el Consell Comarcal, el Servei de Benestar Social del Consell Comarcal, les Llars d´infants Municipals, la Fundació Joan Riera i una llarga llista, on ell té la darrera paraula. En fi, que el que he dit abans, a Santa Coloma de Farners si ets amic de l´Antoni Solà tens més que un tresor, la feina assegurada. Això sí, mentre ell sigui l´Alcalde.

Agraïment a la qualitat personal

Família Samblàs-González. (Amer).

La Maria és una persona senzilla que li encanta reunir els seus fills i néts al voltant de la taula de casa seva. Sempre prepara uns plats deliciosos: les «migas», la truita de patates, l´arròs, els macarrons… És la seva forma de cuidar la família. Ella també cuida les plantes i flors del seu balcó: la farigola, el romaní, les roses, la menta… mmm, quina olor! I quin goig que fan! Cada matí vénen uns ocellets a veure-la i es mengen les engrunes que ella els ha guardat.

A la tarda espera els seus néts amb delit. Ja els té a punt el berenar i les agulles d´estendre roba perquè puguin construir cabanes i circuits. I quan estan cansats els explica històries passades mentre els fa un massatge.

Ara la Maria no pot fer res d´això. El passat 21 d´abril, a les portes de l´hospital Santa Caterina, va tenir un ensurt molt gros. La sort va ser que va passar una heroïna pel seu costat i li va salvar la vida. A­questa persona anònima va arri­bar en el moment just que la necessitava. La Maria és una dona forta i s´està recuperant molt a poc a poc i bé.

Des d´aquí volem que aquesta persona anònima sàpiga que li estarem eternament agraïts. També volem donar les gràcies a les moltes persones que la van socórrer, al personal de l´hospital Santa Caterina per la seva eficiència i a l´hos­pital Josep Trueta per com l´han acollit i cuidat, tant a la UCI com a planta. El govern podrà retallar la qualitat negant recursos, però mai podrà retallar la qualitat personal d´aquests grans professio­nals.

Mentrestant, nosaltres cuidarem el teu petit jardí, Maria, tot esperant poder-nos tornar a reunir a taula per gaudir dels teus deliciosos plats. T´estimem.

Ètica… què és això?

Àngela Ferrer i Mató. (Girona).

Parlar d´ètica actualment sembla una mica retrògrad, però és imprescindible per a la convivència entre els humans. Es començà a parlar d´ètica entre els savis grecs: Sòcrates, Aristòtil, Plató... però aquests fonaments tan bàsics per viure d´acord amb els principis mès bàsics respecte al proïsme, a les lleis, a les persones és la gran oblidada en els plans d´estudis. Diu la definició del diccionari que l´Ètica és la ciència que determina la rectitud i el sentit del comportament hu­mà, segons els principis normatius dels quals deriven uns deutes i unes obligacions. Es podria allargar aquesta definició, pe­rò crec que tots entenem perfectament què és i com ha de ser la conducta dels humans precisament per merèixer aquest nom d´humans. Llanço algunes preguntes que cada lector pot posar-hi la resposta que cregui adequada i mediti si moltes conductes de la nostra societat es poden considerar ètiques.

1.- És ètic que alguns mandataris i exmandataris cobrin sous extraordinaris mentre molta gent gairebé no té per menjar?

2.- És ètic que siguin els Bancs i moltes Entitats que gairebé ningú sap per a què serveixen s´enduguin les ajudes Estatals?

3.- És ètic que es rebaixi el sou a qui amb gran esforç ha aconseguit una plaça per situar-se en aquest complicat món mentre persones sense gran formació però molta cara segueixen cobrant quantitats que fa vergonya fer-les públiques?

4.- És ètic matar un ésser humà sense judici previ i sense donar-li l´oportunitat de defensar-se?

5.- És ètic que es permeti que part de la nostra joventut es malmeti bevent, drogant-se, practicant sexe lliure i prenent porqueries senzillament perquè no se´ls ha educat en la cultura de l´esforç, ni se´ls ha donat aquests coneixements eticomorals que han de regir tota societat sana?

Evidentment les preguntes podrien seguir ja que repeteixo la nostra societat està malalta i mancada d´aquests coneixements ètics que són universals i totalment necessaris per a què tot funcioni correctament.

Pares, mestres, governants, feu que l´educació de la nostra joventut sigui ètica i llavors i només llavors el nostre món serà millor i com cal.