No ens enganyin

gemma saurina. vilaür.

Sra. Rigau, aquest dilluns 4 a la tarda vaig escoltar-la en una entrevista radiofònica. Una de les seves frases em va cridar l´atenció: «El govern ha optat per potenciar la formació professional en lloc de la primària» i d´aquí, la supressió de la polèmica 6a hora.

Permeti´m dir-li un parell de coses: 1. Alguns cicles professionals d´un any han passat a dos. Per cobrir aquest 2n curs de FP s´han enviat als centres 0,5 dotació de professor, la resta d´hores surten de l´increment d´horari del professorat i de desdo­bla­ments. 2. En una zona considerada d´elevat risc social, estem tancant un grup de FP a 36 alumnes/classe, quan la normativa estableix 30 i en casos excepcionals un 10% més. Faci números. Uns tanquem a 36 i d´altres a 15,3. Aquests recursos que suposadament s´han eliminat de primària no els hem rebut ni en personal, ni econòmicament, ni en dotacions (ni TIC, ni TAC, ni TUC, perquè d´inventar i canviar noms i projectes, o sigui, de marejar la perdiu, d´això sí, en saben tots).

I que quedi clar que la present no és una queixa pels tres punts anteriors sinó contra les seves paraules. Sra. Rigau, no s´excusi davant primària afirmant que els recursos ens els hem endut la Formació Professional perquè això sí que és indignant, si us plau, sense mentides, clar i català.

Matisació a Jordi Vilamitjana sobre el feixisme

Jaime Serrano de Quintana. President de l´Associació Cultural Gerona Inmortal.

El passat dia 28 d´agost, vam poder llegir l´article del col·laborador habitual d´aquest diari Jordi Vilamitjana titulat «Examen de Gironitat», amb el qual ens mostrem substancialment d´acord, com passa amb freqüència.

No obstant això, ens veiem obligats a formular a l´articulista una petita matisació.

Es pregunta el professor textualment, referint-se a la lamentable i vergonyosa enllotada de la làpida erigida en memòria del carlista Pere Coma Ysern, assassinat en els primers moments de l´inici de l´alçament a la nostra ciutat (fet que per cert vam condemnar en aquestes mateixes pàgines, el 20 d´agost del 2010, al mateix temps que requeríem a l´Ajuntament de llavors la seva justa reparació, petició que fem extensiva a l´actual consistori): «(...) A qui s´evo­cava a la plaça del carrer Heroïnes de Santa Barbara abans que uns feixistes, sense saber-ne la història ni conèixer la família, l´em­pastifessin de ciment? (...)». Doncs bé, els autors de l´esmentat acte posseïen una connotació ideològica contraposada al feixisme, entès aquest en el seu sentit estricte -com àmpliament coneix el Senyor Vilamitjana- com la doc­trina política de Benito Mussolini.

Possiblement, estima l´articulista que és una forma de desqualificació genèrica, teoria que entenem no és de rebut i més en una persona del seu nivell intel·lectual.

Suposem que admetrà el principi que el tot significa, no significa res. Més concretament, hem pogut apreciar amb certa perplexitat com aquesta qualificació era llançada com a arma dialècticament llancívola entre moviments polítics no només aliens al pensament feixista, sinó que tenien el seu origen en un eteri afany d´oposició a aquest. La qual cosa és una incongruència.

I per finalitzar, i per la seva actualitat, recordem com aquest epítet va ser esgrimit en pancartes i proferit a veus contra el recentment desaparegut dirigent republicà independentista Heribert Barrera, quan protestava contra la immigració descontrolada. Fet que corrobora el que s´ha dit, implicant en aquest cas no només una incongruència, sinó també un disbarat.

El Sr. Millo del PP

Glòria Gironés Parés. SANT GREGORI.

En sentir declaracions del Sr Millo acusant el Govern de la Generalitat d´encendre un foc sobre el tema de la llengua catalana em fa fins i tot vergonya del nivell humà de certs personatges públics. És sabut que és un empleat de partit sense principis polítics sòlids. Faria el seu treball en qualsevol formació política, cosa que posa de manifest la falta d´ideologia pròpia. Però més enllà d´uns principis mí­nims, aquesta persona hauria de saber el preu de les imprudèn­cies, pròpies, properes o llunyanes. No hauria de seguir menyspreant un país que té una llengua pròpia, una majoria aclaparadora i demo­cràtica que demostra i avala el seu model lingüístic. Si alguna cosa rebutja la societat catalana és aquesta falta de compromís amb el sentit comú i que per desgràcia està tan mancada la classe política.

El Sr. Millo i el seu partit ­circulen per un camí que no li és propi, un espai destinat a la llibertat i ­voluntat d´un poble. A una llengua mil·lenària que per més que ell i els seus caps vulguin, no la faran ­callar. Hi ha coses que no es poden dir, ni tan sols per justificar un sou.

Al subdelegat del Govern

M. ÀNGELS BORRELL MANTILLA. girona.

A hores d´ara venir amb el discurs que l´Estat no s´ha equivocat amb la N-II és una altra presa de pèl. Probablement pensa que té alguna credibilitat, però no sé de qui. També sona a disbarat dir que la prioritat de les inversions en infraestructures es concentra en l´AVE. El d´Albacete? És clar, Foment no s´equivoca, només es despista i al nostre subdelegat no li cau la cara de vergonya per permetre i justificar que Espanya no està encara connectada amb Europa ni per AVE ni per carretera nacional decent.

Si el seu càrrec i sou ara l´ha de defensar amb relliscades d´aquest calibre, vol dir que ha fet molt poc en favor del sentit comú en el seu mandat i potser sent ara la necessitat de justificar-se.

Però aquest país ja ens té acostumats a suportar aquest nivell de polítics i així anem.