L'home de les cavernes no sabia que era l'home de les cavernes ni el de l'Edat de Bronze que era el de l'Edat de Bronze. Quan Colom va trepitjar Amèrica, ignorava així mateix com n'era d'extensa. En canvi, nosaltres sabem que ens trobem en el paleolític de l'era digital. En som els neardentals. A un nen se li ocorre Facebook i es fa multimilionari en quatre dies, el mateix que el que descobreix Twitter o el que topa amb una aplicació enginyosa per a la pastilla o el telèfon mòbil. Així les coses, deu provocar un sentiment d'impotència enorme la incapacitat per trobar un negoci nou cada setmana. És el que em deia un noi jove entossudit a obrir-se camí en aquest territori:

- Sé que hi ha alguna cosa esperant-me aquí, darrere d'una porta, però no sé quina porta és.

Hi deu haver diverses novel·les i pel·lícules titulades d'aquesta manera, "Detrás de la puerta". La porta és un dels grans invents de la humanitat, molt ben portat després a la literatura de terror. En certa manera, l'única tasca realment transcendental en la vida de l'home és descobrir quina porta ha d'obrir i si l'obre per entrar o per sortir. A vegades perd un l'existència obrint portes que no són i entrant en llocs dels quals hauria de sortir o viceversa. La porta pressuposa, clar, l'existència del passadís, que és una altra construcció metafòrica fonamental. Conec gent de seixanta anys que no ha sortit encara del de la seva infància. A vegades, la porta per escapar-se d'aquest passadís és invisible, immaterial, falsa. A vegades, la porta falsa és la verdadera.

Quan un entra a Internet (en el cas que no hi siguem dins ja sense adonar-nos-en), s'obren davant seu milions de portes. No hem conegut un passadís tan llarg ni amb tantes entrades al desconsol, a la soledat, a la incomunicació, ja que la majoria d'aquestes portes no condueixen sinó a l'interior de la cova prehistòrica. Però n'hi deu haver alguna que s'obri davant un panorama fantàstic, davant una praderia gegantina, una platja infinita, davant una Madame Bovary o una Guerra i pau de l'univers digital. El primer que ensopegui amb aquesta porta es folra en tots els sentits. Però no sabem si és real o imaginària.