Un dels edificis singulars de París mostra, a vista d'ocell, la forma contundent d'una lletra i grega, com tres branques; és la seu de l'Organització de Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura, Unesco, que es va constituir l'any 1945 poc després de la Guerra Mundial i per això Unesco manifestà un ja venerable propòsit: "Atès que les guerres neixen en la ment dels homes, és en la ment dels homes on s'han de construir els fonaments de la pau".

En aquests gairebé setanta anys, l'esperit Unesco s'ha anat enfilant per aquelles tres branques originals fent arribar els missatges d'educació, ciència i cultura al món quotidià, concret, fet de ciutadania diversa; així es van crear els clubs i associacions Unesco (1947); les escoles associades a la Unesco ( 1953), el Centre Unesco de Catalunya (1984); les càtedres Unesco (1989), i el grup de biblioteques Unesco (1995). Des d'aquest conjunt que forma una vertadera xarxa civil Unesco, es treballa en els diversos àmbits amb uns objectius comuns: la comprensió i la cooperació internacionals. Actualment, a les comarques gironines la xarxa Unesco compta amb aquests "nusos" ja ben travats : dèu escoles, tres associacions, dues càtedres i vuit biblioteques.

Aterrant a la realitat a nivell de Catalunya, es pot contemplar una gran diversitat de programacions. Una mostra és la "Setmana Unesco 2011" que s'ha celebrat per primera vegada; per exemple, hi ha hagut sortides culturals per visitar la Colònia Güell, la casa de Pau Casals, al Vendrell, o la Fageda d'en Jordà, que han realitzat respectivament les associaons d'El Masnou, la Garriga i Hospitalet de Llobregat; la de Sant Adrià del Besós ha aportat el concert d'una coral; a Olesa de Montserrat, Teià i Gavà hi ha hagut sengles lectures de contes en diverses llengües; les associacions de Tortosa i Girona -ciutats amb muralles- han aportat unes rutes per aquells antiguament bèl·lics camins de ronda de les muralles, ara convertits en itineraris de pau i de lectures de poesia; unes exposicions de tema variat han estat realitzades a Gavà, Santa Coloma de Farners i Encamp (Andorra); les associacions de Sant Cugat del Vallès, Barcelona i Terrassa han organitzat conferències i taules rodones; a Girona hi ha un cicle de conferències sobre els tres escultors gironins que tenen obra a la Sagrada Família, de Barcelona.

La "Setmana Unesco 2011", elaborada amb l'esforç de les vint associacions i clubs Unesco que integren la seva pròpia Federació, és fe de vida i de coneixença per a dir-se íntimament i pública que ningú avança sol, que la cultura no és un substitut de la vida sinó la clau per arribar-hi. I, mentrestant, recordar el que deia Montserrat Roig: "És bo que la ciutat, és a dir el país, amagui secrets perquè tota descoberta porta un goig". Les activitats Unesco mostren les descobertes que es van fent, trenat tot amb un voluntariat sòlid, emblema de la torxa de la vitalitat cultural, entre els patrimonis catalans més valuosos, i que els professionals de la política faràn bé d'escoltar amb bona atenció.

L'esperit, l'ideal i el sentiment Unesco han arrelat fort al país. La nostra cultura nacional s'enriqueix posant-se al servei de la comprensió de totes les altres, cooperant al bosc universal, amb arrels pròpies per a donar més branques i més fulles. Aquest pensament ja figura en la redacció de l'Estatut de Catalunya, que en el seu article 198 diu així: "La Generalitat ha de participar en els organismes internacionals competents en matèries d'interès rellevant, especialment la Unesco".